Pomáhejte zdarma uprchlíkům, vyzývá české advokáty komora. Posílá je do tábora na Lesbu

Už šest českých advokátů vyslyšelo výzvu České advokátní komory k pomoci uprchlíkům. Nejméně jeden z nich se společně s kolegy ze zahraničí za nimi vydá na řecký ostrov Lesbos. Imigrantům mířícím do Evropy advokáti pomohou s vyřizováním dokumentů nutných k žádosti o azyl, ale také například ohlídají úřady, aby o nich rozhodovaly v souladu s právem. S iniciativou přišly evropské komory advokátů, o pomoc požádali sami Řekové, kteří nápor imigrantů nezvládají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuzemská advokátní komora přispěla na projekt Evropští advokáti na Lesbu 5 tisíci eur, výzvu advokátům zveřejnila v aktuálním čísle Bulletinu advokacie a na svých webových stránkách.

Měli by pomoct stejně jako lékaři
"Ve střediscích, kde jsou migranti zadržováni, je situace dle dostupných informací velmi problematická. Nemají přístup k právní pomoci, není zajištěno tlumočení, nikdo neprověřuje postup správních orgánů, sami Řekové žádali další země o pomoc. Advokáti by se tedy měli, stejně jako jiné profese – doktoři, zdravotní sestry, záchranáři – přihlásit k pomoci tam, kde se pomoci ze strany řeckých a evropských orgánů vzhledem k jejich přetíženosti nedostává," vysvětlila Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Lenka Vojířová z odboru mezinárodních vztahů České advokátní komory důvody, proč se stavovská organizace rozhodla podpořit iniciativu Německého spolku právníků a Rady evropských advokátních komor.

Advokáti zamíří do tábora Moria, kde jsou aktuálně zadržovány dva tisíce uprchlíků. "Působit budou ve dvou až třítýdenních turnusech, vždy dva advokáti najednou. Budou vyškoleni v azylovém právu, podmínkou je znalost angličtiny, ideálně i arabštiny. Dále zde budou působit dva mladí advokáti, pravděpodobně z Řecka, a to do konce roku 2016. Jejich náplní však bude spíše administrativa a výzkum," doplnila Vojířová.

Počet střetů mezi migranty v řeckých táborech roste, po nepokojích na Lesbu jsou desítky zraněných

Číst článek

Odezva je kladná
Za práci pro uprchlíky nedostanou advokáti žádnou odměnu, náklady na cestu jim nicméně zaplatí organizátoři projektu z příspěvků vybraných od evropských advokátních komor. I přes to je, alespoň v Česku, podle Vojířové o projekt zájem. "Odezva českých advokátů je kladná. Do současné doby se přihlásilo šest českých advokátů, z nich jeden byl již dokonce vybrán a bude zhruba dva týdny na Lesbu působit," uvedla.

Tábor Moria pro běžence představuje jednu z hlavních bran do Evropy, v zimě ho média popisovala jako "peklo na zemi". Lidem se tam kvůli každodennímu náporu imigrantů nedostávalo základních hygienických potřeb, dek ani stanů. Chyběli policisté, kteří by dohlíželi, moře neustále vyplavovalo těla těch, kdo nepřežili plavbu k pobřeží Lesbu. Letos ho navštívil papež František, do Říma odvezl dvanáct běženců. Letos v červnu si střety mezi uprchlíky v táboře vyžádaly desítky zraněných, kvůli požáru musela policie místo evakuovat.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme