Miliarda 'navíc' pro vysoké školy je jen korekce škrtů z minulosti, říká rektor Bek

Dobrá zpráva, ale je to jen korekce škrtů z minulosti, říká místopředseda České konference rektorů Mikuláš Bek k plánovanému navýšení peněz na vysoké školy. Na miliardě „navíc“ se dohodli ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se šéfem státní kasy Andrejem Babišem (ANO). Podle ministryně by peníze měly přispět k ohodnocení učitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity | Foto: Ondřej Surý

Miliarda navíc z rozpočtu je určitě dobrou zprávou. Ale bylo to prý minimum, které chtělo ministerstvo vyhádat. Jak tedy ten výsledek hodnotíte?

Určitě je to dobrá zpráva, jenom je třeba říci, že to není žádné navýšení skutečného rozpočtu vysokých škol. To je navýšení kapitoly v rozpočtu, která se jmenuje vysoké školy, ale to není zdaleka celá částka, se kterou vysoké školy každoročně hospodaří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaném navýšení peněz určených na vysoké školy mluvil místopředseda České konference rektorů Miluláš Bek

Takže ten můj optimismus bude hodně v budoucnu záviset na tom, jak se budou vyvíjet i ty další prostředky, které na vysoké školy přicházejí.

To navýšení je vlastně jenom korekce škrtů z minulosti, které se v téhle rozpočtové kapitole objevily v posledních třech nebo čtyřech letech, a znamenají to, že můžeme s větší pravděpodobností předpokládat, že v příštím roce budeme mít úplně stejně, jako jsme měli letos a v minulém roce.

Ta miliarda je určena hlavně na platy učitelů na vysokých školách. Kam přesně ty peníze budou směřovat? Dostanou je plošně všichni pedagogové, nebo určitá část?

Ono je to tak, že podle zákona veřejné vysoké školy zacházejí s tím rozpočtem autonomně a ony rozhodnou, kam ty prostředky budou alokovat v souladu se zákonem.

Ale dá se rozumně předpokládat, že větší část těch prostředků skutečně bude určena na platy, protože vysoké školy mají přirozeně zájem na tom, abychom se snažili aspoň trochu udržet krok s poměrně razantním navyšováním platů ve veřejné sféře, které bylo teď přislíbeno například učitelům v regionálním školství či jiným profesím.

Valachová si vyjednala miliardu navíc pro vysoké školy. Chce zlepšit ohodnocení učitelů

Číst článek

Počet studentů vysokých škol – a tím tedy i rozpočty jednotlivých škol – od roku 2010 stále klesá především vlivem demografického vývoje. V posledních letech maturují totiž méně početné ročníky. Jak tento výpadek ovlivňuje investice, o kterých s vámi ještě ministryně chce jednat?

Je třeba říci, že se v posledních letech poměrně málo investovalo do obnovy starších budov, které mají vysoké školy ať už pro výuku, pro výzkum, nebo například jako vysokoškolské koleje. Vzniká tak určitý dlouhodobý deficit ve financování investic, který bude třeba řešit dřív nebo později. Takže my vítáme vůli paní ministryně jednat o tom investičním programu.

Je určitě pravda, že v posledních letech se investovalo především z evropských peněz do velmi specifických typů zařízení, jako byly různé vědecké parky nebo výzkumná zařízení, ale vlastně se málo investovalo do toho, co slouží běžnému provozu vysokých škol nebo třeba studentům.

Nárůst studentů se čeká kolem roku 2024. Není to vlastně brzy teď navyšovat rozpočet i z tohoto důvodu?

Jak jsem říkal, ten provozní rozpočet se nijak nenavyšuje. Naopak to údajné navýšení znamená jenom, že nedojde k meziročnímu propadu proti realitě letošního roku.

Řekl bych, že výkyvy v počtu studentů samozřejmě mohou vést tu a tam k nějakému kolísání provozních prostředků, ale není to úplně přímá úměra. Když vám například ubude v celé republice o pět procent studentů, neznamená to, že tomu úměrně můžete snížit provozní náklady, protože nemůžete propustit pět procent učitelů. Ti studenti studují specifické obory, jejichž běžný provoz nezávisí na tom, jestli máte v učebně studentů patnáct nebo dvanáct.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme