MINISTŘI V ZAPOMNĚNÍ: Největší úspěch? Nepřijaté zákony, říká exministr Kalvoda

16. srpen 2016

Jan Kalvoda se do politiky dostal v roce 1990. Měl pověst elitního právníka a v České národní radě se věnoval státoprávnímu uspořádání Československa. Když bylo jasné, že konec federace je neodvratný, vedl vládní komisi pro přípravu ústavy samostatné České republiky. Od roku 1992 byl předsedou Občanské demokratické aliance, která ve dvou vládních obdobích tvořila koalici s ODS a KDU-ČSL.

V letech 1992 až 1996 byl Jan Kalvoda místopředsedou vlády a později také ministrem spravedlnosti. Za svůj největší úspěch z té doby ale paradoxně nepovažuje některý z přijatých zákonů: „Za největší úspěch považuji zákony, které přijaty nebyly – například návrh daňových zákonů z roku 1993, které měly mít zpětnou účinnost. Něco tak příšerného za stovky let ústavního života rozumných států nikdo ani neviděl, natož aby to někdo předložil.“

Klaus a jeho poddaní


Zítra vám v seriálu Ministři v zapomnění přiblížíme bývalou ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou. Opět krátce po čtvrt na jedenáct.

S premiérem Václavem Klausem vycházel Jan Kalvoda korektně, i když si musel chvíli zvykat na jeho způsob vládnutí. V tom se jejich představy lišily. „Těžší osud s ním zakoušeli jeho straničtí kolegové, vlastně jeho poddaní. Bylo někdy velmi zajímavé pozorovat, jakým způsobem jsou umravňováni tehdy mediálně nenapadnutelným a velmi silným předsedou jejich vlastní strany,“ říká Kalvoda. Z vládních kolegů ho pojilo přátelství snad jen s Josefem Luxem, předsedou KDU-ČSL. Dnes na to vzpomíná s pobavením, protože paradoxně s nikým jiným si neuštědřil tolik politických faulů a podrazů, jako právě s ním.

Rozjetou politickou kariéru Jana Kalvody uťala v prosinci 1996 aféra s akademickými tituly. Na rozdíl od některých jiných poslanců měl Jan Kalvoda řádně vystudovanou právnickou fakultu, jenže ji nezakončil rigorózními zkouškami. Titul JUDr. tedy užíval neoprávněně, a proto odstoupil. Ani po letech nevidí jiné východisko. „Já jsem prostě usoudil, že v případě, který se leckomu zdál banální, a se ztrátou důvěryhodnosti tohoto typu prostě nemohu pokračovat.“

Josef Lux

Konec v ODA a současnost

Následně skončil i jako předseda Občanské demokratické aliance, která na předchozí úspěšné období nedokázala navázat. Podle jeho názoru ODA skončila proto, že nešla dostatečně za svou věcí. Po odchodu z politiky se Jan Kalvoda vrátil k advokacii. Zastupoval například Yektu Uzunoglu zatčeného Berdychovým gangem nebo společnost Diag Human ve sporu se státem o zmařenou zakázku na obchod s krevní plazmou. V tom, že coby bývalý ministr spravedlnosti často zastupuje své klienty ve sporech se státem, žádný střet zájmů nevidí.

A co si Jan Kalvoda myslí o současné politické scéně? „To nejhorší. Svět je v pohybu a já mám svíravý pocit, že doba klidu a míru ve světě skončila. A česká politika je strašlivě nezúčastněná, orientovaná na vnitropartajní rvačky. Vůči migrační krizi jsme slyšeli jen kníkavé odmítání kvót. – Česká politika není politika, je to jen rvačka o pozice do dalších voleb ve vnitrostranických strukturách,“ uzavírá bývalý místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Jan Kalvoda.

Očima Marie Bastlové

Jan Kalvoda

Analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová připomíná zásluhy Jana Kalvody na podobě ústavy. Přispěl několika zásadními myšlenkami – například prosazoval dvoukomorový parlament. Jeho dalším velkým tématem byl třeba vznik krajů.

Aféra, která způsobila jeho odchod z politiky, byla z dnešního pohledu banální, protože někteří politici ustáli i větší skandály. „Byl to zvláštní moment v české politice, protože mnozí jeho kolegové spekulovali, že v pozadí jeho rezignace mohly být i jiné důvody. Zhruba rok před rezignací velmi ostře kritizoval BIS za to, že údajně sleduje vysoké ústavní činitele, takže některé teorie dokonce hovořily o tom, jestli to spolu nesouvisí,“ připomíná Bastlová.

autoři: jht , mba , jpr
Spustit audio