Čech koupil nejcennější dvojici známek světa, Modrého a Červeného Mauritia

Nejcennější dvojici poštovních známek světa, Modrého a Červeného Mauritia, koupil český investor. Identita nového majitele ani kupní cena zatím nejsou známy. Expert ji odhaduje asi na 100 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červený a Modrý Mauritius

Červený a Modrý Mauritius | Foto: Wikimedia Commons

Informaci o nákupu Modrého a Červeného Mauritia potvrdil Hospodářským novinám soudní znalec David Kopřiva, který se jako expert podílel na konzultacích pro nového majitele.

Jméno kupce, stejně jako identitu prodávajícího ale neprozradil. Kupcem je prý významný český sběratel a investor z Prahy.

Známky údajně koupil v zahraničí. "Jednalo se o privátní obchod, nikoliv o aukci," uvedl Kopřiva.

Neznámou zůstává i kupní cena známek. "Můj odhad je kolem sta milionů korun. Cena jistě není daleko od toho," uvedl Kopřiva. Podle soudního znalce z oblasti filatelie Františka Beneše v Česku žádná srovnatelně drahá známka není. "Je to řádově jiná úroveň," řekl Beneš.

Patří k nejstarším známkám světa

Podle něj jde o stejný exemplář Modrého Mauritia, který byl v roce 2011 prodán v Londýně za milion liber (31 milionů korun). Dnes má podle Benešova odhadu cenu zhruba o polovinu vyšší.

Známky označované jako Modrý a Červený Mauritius byly vydány v roce 1847 na ostrově Mauricius a patří tak k nejstarším poštovním známkám světa.

Obě barevné varianty nesou podobiznu královny Viktorie. Podle Beneše se dochovalo jedenáct kusů Modrého Mauritia, na trhu je zřejmě jen jediný.

"Asi šest jich je v muzeích a v britské královské sbírce. U těch ostatních se předpokládá, že jsou ve velkých investičních portfoliích," odhaduje Beneš. Možnost prohlédnout si obě známky by veřejnost mohla mít v rámci Světové výstavy Praga 2018.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme