O paralympiádu je katastrofální nezájem. Rio prodalo jen 12 procent lístků

Letošní paralympijské hry čeká velká díra v rozpočtu. Akce, která prakticky navazuje na olympijské Rio, bojuje s katastrofálním nezájmem diváků. Organizátorům se navíc nepodařilo sehnat dostatek sponzorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mario Andrada

Mario Andrada | Zdroj: Reuters

Na paralympijské hry naplánované na září se prodalo málo vstupenek. Mizerné tržby nezachránila ani v podstatě symboliská cena: jeden lístek přijde na tři dolary (cca 71 korun).

Organizátoři doufají, že příjmy ze vstupenek ještě vylepší. Podle jejich slov mají lidé ve zvyku hromadně skupovat lístky, až když skončí olympiáda. Pořadatelé se prý mezitím pokusí získat další finance z městských i vládních zdrojů, aby se paralympiáda mohla uskutečnit.

Přitom při minulé paralympiádě, která se konala v Londýně, bylo téměř vyprodáno. Organizátoři tenkrát museli dokonce rozšířit tribuny a zajistit další sezení, aby mohli hostit téměř tři miliony sportovních fanoušků.

"Máme dostatek prostředků, abychom vyřešili všechny problémy. Dokázali jsme to u olympijských her, zvládneme i ty paralympijské,“ uvedl mluvčí Ria 2016 Mario Andrada.

Soudy blokují investice

Pořadatelé prý zatím sami netuší, jak moc velké ztráty mají čekat. Brazilská vláda i starosta Ria jsou podle Andrady přesto ochotni do her investovat dalších 250 milionů brazilských realů (1,9 miliardy korun).

Soudy ale s těmito investicemi nejsou spokojeny. Tvrdí, že vládní peníze by neměly být vkládány do soukromé společnosti.

Problémy s rozpočtem trápí především paralympioniky, kteří se her plánují zúčastnit. Organizátoři jim totiž dosud neproplatili cestovné. „Poskytnutí peněz paralympionikům, aby k nám mohli přicestovat, je teď naší nejvyšší prioritou,“ ujišťuje Andrada.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme