Je to mytologie. Jako Lochneska, komentují Poláci hledání nacistického zlatého vlaku

Po prvním dni kopání v polském Valbřichu narazili hledači pokladů Piotr Koper a Andreas Richter na skálu. Prý je to dobré znamení. Ve skalnatém podloží by totiž mohl být skrytý tunel a v něm, kdo ví, možná i ztracený „zlatý vlak“ plný pokladů, které chtěli nacisté na konci druhé světové války schovat před Rudou armádou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko, Valbřich. Místo, kde hledači pátrají po nacistickém „zlatém vlaku“, nebo možná po jiném pokladu

Polsko, Valbřich. Místo, kde hledači pátrají po nacistickém „zlatém vlaku“, nebo možná po jiném pokladu | Zdroj: Reuters

„Kupte si med! Kdyby si pánové chtěli vzít rovnou deset skleniček, to by bylo úžasné, ráno přijedu zas,“ nabízí prodavač.

Pán, který žije ve vesnici poblíž Valbřichu, využívá toho, že se k 65. kilometru tratě z Vratislavy sjely desítky novinářů a také Poláků z města a širokého okolí. Ti všichni chtějí vědět, jestli tu hledači pokladů najdou ztracený vlak plný zlata a dalších cenností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pátrání po nacistickém zlatém vlaku v polském Vabřichu přiblížila reportérka Tea Parkanová

„Myslím, že nezáleží na tom, jestli tu zlatý vlak je nebo ne. Dalo by se to srovnat s Lochneskou příšerou – nikdo ji neviděl, ale mnozí věří, že existuje. Je to nová legenda, nová mytologie Valbřichu a podle mě je dobře, že něco takového máme,“ říká Michal, který pracuje pro Radio Wroclav.

Od doby, kdy dvojice Richter-Koper ohlásila, že podzemí nedaleko železniční tratě ve Valbřichu téměř jistě ukrývá poklad, téma se stalo senzací nejen v Polsku.

„Jezdí sem média z nejrůznějších zemí – z Číny, Chorvatska, Austrálie, Německa. Nejvíc mě ale překvapilo, když nám kvůli zlatému vlaku volala katarská Al-Džazíra. Valbřich má z takové publicity velký prospěch. Teď sem jezdí turisté z celého světa,“ dodává Michal.

Po kolejích právě projíždí prázdný nákladní vlak a přítomným prolétne hlavou myšlenka, jestli může být podobná souprava opravdu ukrytá v přilehlém náspu.

Pan Marek se o historii zajímá a má celkem jasno. „Najdou prázdný tunel, vlak už tu dávno není. Ten poklad hledají různí lidé už nejmíň 20 let, ale je pryč. Čím víc času uběhlo, tím tajemnější je celá legenda o zlatém vlaku. Jednou to muselo skončit tím, že sem někdo přijde a začne legálně, s povolením úřadů kopat,“ podotýká muž.

Je tam vlak, nebo něco jiného, věří hledači

Hledači nacistického zlata Piotr Koper a Andreas Richter jsou už se svými tvrzeními opatrnější než před rokem – podle jejich mluvčích tu nekopou proto, aby našli poklad. Snímky z georadaru jim ukázaly anomálie v terénu a hledačské duo teď chce v první řadě zjistit, co v zemi u železniční tratě ve Valbřichu leží.

„To média z toho udělala hledání zlatého vlaku. My si myslíme, že tu v zemi leží něco velmi těžkého, co němečtí vojáci v roce 1945 velmi dobře ukryli,“ popisuje mluvčí Christel Fockerová.

„Chceme vědět proč. Chceme zjistit, kam vede tunel, který tu podle nás je. Máme nějaké indicie, které napovídají, že by mohl vést ke ztracenému velitelství. Našli jsme o něm zmínky v archivech, ale nikdy se nenašlo,“ doplňuje.

Hledači pokladů došli k závěrečné fázi pátrání po svém pokladu, ať už je jím cokoliv. Do země se konečně zabořily bagry a lopaty. Po prvním dnu kopání narazili na skálu. Jsou s tím spokojení – ve skalnatém podloží by totiž mohla být ona skrýš.

„Čekáme, není možné odkrýt tunel za pár hodin, chce to čas,“ říká Piotr Koper.

I když Koper s Richterem zatím žádný tunel ani poklad nenašli, v hledání chtějí pokračovat. Přinejmenším dalších 14 dní. „Do kdy budeme kopat? Dokud něco nenajdeme,“ dodává Koper.

ČRo, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme