Německá policie zatkla muže, který prodal pistoli vražednému střelci z Mnichova

Střelec z Mnichova, který v červenci zabil devět lidí a poté spáchal sebevraždu, zaplatil za zbraň a náboje 4350 eur (118 tisíc korun), uvedlo dnes na tiskové konferenci státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem. Prodejce zbraní policie v úterý zatkla. K muži se dostala díky jeho předchozím obchodům. Prodával zbraně 62letému účetnímu i 17letému studentovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pistole, zbraně, násilí, střelba, zločin, kriminalita, přepadení

Pistole, zbraně, násilí, střelba, zločin, kriminalita, přepadení | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Osmnáctiletý David Ali Sonboly, který v Mnichově vraždil, se podle vyšetřovatelů s jedenatřicetiletým prodejcem zbraní sešel dvakrát. Poprvé od něj 20. května za 4000 eur koupil pistoli Glock 17 a 100 nábojů, podruhé 18. července 350 nábojů za 350 eur. Prodej domluvili přes takzvaný Darknet, obtížně přístupnou, anonymní část internetu využívanou mimo jiné k nelegálním obchodům.

Darknetu nezaměstnaný ilegální obchodník se zbraněmi využíval běžně. V minulosti tak v hesenském Marburgu, kde ho v úterý zatkla speciální jednotka policie, směnil zbraně a náboje s 62letým účetním ze Severního Porýní-Vestfálska. Zbraň a náboje v červenci prodal také teprve 17letému studentovi z Hesenska.

Když pak pokoj studenta, který žije u rodičů, v noci na 3. srpna prohledala policie, našla celý arzenál zbraní, mimo jiné pistoli typu Walther PK 380, čtyři revolvery, tři další zbraně různých kalibrů i pět kilo střelného prachu.

Past sklapla při figovaném obchodu

Díky těmto obchodům, na které policie přišla, se vyšetřovatelům podařilo navázat kontakt s prodejcem zbraní. Domluvila s ním fingovaný obchod, když předstírala zájem o dvojici zbraní a nábojů v hodnotě 8000 eur (asi 216 tisíc korun). Jedenatřicetiletého muže, který už v předchozí komunikaci připustil, že Sonbolymu prodal zbraň, policie zatkla v úterý.

Muž ji posléze navedl k dalším zbraním, které v bedně zakopal poblíž dálnice u Kolína nad Rýnem. Policisté v bedně skutečně našli zbraně, včetně poloautomatických, a munici.

V úterý také podle státního zástupce Alexandera Badleho zatkli mužovu jedenatřicetiletou přítelkyni. Posléze ji ale propustili, protože se nedomnívají, že by byla obchodu přímo účastna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme