Okolí choceňského nádraží: nové náměstí a demolice domu bezdomovců

19. srpen 2016

Choceň chce mít do několika málo let přívětivější okolí před vlakovým nádražím. Na místě má vzniknout moderní přestupní terminál za desítky milionů korun. Podle radnice se díky němu zlepší návaznost na sousední autobusové nádraží a přibude tam i víc parkovacích míst a taky zeleně.

Z těsného ale bude muset napřed zmizet jedna nevzhledná stará budova, podle místních slouží bezdomovcům a městu zrovna nedělá dobrou vizitku.

„Tento prostor už opravovali, ale pořád je co vylepšovat. Vzhledem k tomu, že tady není moc prostoru, příliš se toho asi vymyslet nedá,“ myslí si maminka dvou dětí Iva Švecová.

Oceněné nádraží se zanedbaným okolím

Budova vlakového nádraží v Chocni je nádražní stavbou roku 2010. Prostranství, které je před ní si ale moc dobrou známku nezaslouží. Je tu parkoviště s malým počtem parkovacích míst a kousek dál je chátrající stará budova se zarostlou zahradou.

„Je to opravdu nevzhledný a svým způsobem i nebezpečný objekt, proto jsme ho i jako město odkoupili od Českých drah,“ řekl choceňský starosta Ladislav Valtr (ODS).

Budovu, kterou obývají bezdomovci, čeká demolice

Celý prostor u vlakového nádraží by se měl změnit k nepoznání a stará chátrající budova by měla zmizet.

„Záměrem je tento prostor uspořádat tak, aby každý věděl, kde může a má parkovat a významné zvýšení kapacity,“ dodává starosta.

Čtěte také

Na náměstíčku má vzniknout 112 nových parkovacích míst, město už má k dispozici architektonickou studii a do finálního projektu chce zapracovat i připomínky místních. Zadáno už je také zpracování projektové dokumentace s tím, že k výběru by mělo dojít 5. září a během následujícího tři čtvrtě roku bude zpracována projektová dokumentace.

Město ale zatím na přestavbu nemá peníze a velké naděje vkládá do evropských dotací. Podle starosty se náklady budou pohybovat okolo 30 milionů korun. Stavba může začít nejdříve za dva roky.

autor: wol
Spustit audio