Pražská zoo chce chovat pandu už za čtyři roky, chystá pavilon za 200 milionů

Pražská zoo připravuje nový pavilon pro pandu velkou. Po prázdninách chce vypsat architektonickou soutěž. O zapůjčení páru černobílých medvědů dlouhodobě jedná s Čínou. Pandy by se mohly zabydlet kousek od hlavního vchodu zoo nejdřív za čtyři roky, potřebný souhlas čínského prezidenta ale zatím chybí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi ohrožené druhy patří například panda

Mezi ohrožené druhy patří například panda | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Hlasy pand by mohly znít už za několik let z místa, kde teď v Troji žijí lední medvědi. Zoo zatím podle ředitele Miroslava Bobka neví, které konkrétní pandy by mohla získat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pandu chce pražská zoo chovat už za čtyři roky. chystá pavilon za 200 milionů

„Náš teoretický předpoklad je, že by sem mohly přijít v roce 2020. Ten termín se může změnit, většinou se se všemi soutěžemi, výběrovými řízeními a čekáním na stavební povolení, se ty záměry většinou zkomplikují a odloží,“ říká Bobek.

Vybudování nového pavilonu bude stát zhruba na 200 milionů korun a peníze na něj zoo dostane od magistrátu. Podle prvotních náčrtů se medvědi v budoucnu zchladí pod vodopádem nebo na speciálních chladicích kamenech.

Aby si připadali jako v bambusovém háji, tak v pavilonu budou mlžící trysky. Zoo do projektu podle Bobka zahrne požadavky čínské strany.

Krnáčová pojede do Číny

„Uděláme na pavilon architektonickou soutěž a na jejím základě bude existovat úplně přesná představa, v čem pandy chceme chovat,“ popisuje Bobek.

Praha usiluje o pandy už několik let, další jednání bude v Pekingu zhruba za dva týdny. Na černobílého medvěda se do čínské zoo pojede podívat i pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

„My máme čtvrtou nejlepší zoologickou zahradu na světě. Vídeň pandu má, Austrálie taky a ta ambice dovézt pandu do Prahy tady je,“ říká Krnáčová.

Opozice: Slibuje pandy, neřeší problémy

Pandy není možné si od Číny koupit. O jejich zapůjčení definitivně rozhoduje čínský prezident. S tím se ale primátorka na zahraniční cestě potkat nemá. Někteří opoziční zastupitelé kritizují spolupráci s Čínou. Podle Jiřího Nouzy z TOP 09 vedení Prahy neřeší podstatné problémy a jen slibuje pandy.

V divoké přírodě žije přes 1800 pand velkých, dalších zhruba tři sta jich je v zoologických zahradách a parcích. Nejblíže k Česku jsou pandy v rakouské Vídni.

„Šéfka chovu pand, mimo jiné pand ve Vídni, je Češka, takže v tomhle ohledu myslím, že to budeme mít jednodušší,“ přibližuje šéf zoo Miroslav Bobek. Někteří jeho zaměstnanci tak do Rakouska pojedou nejspíš na stáž.

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme