Prach, krev a vyděšený pohled. Fotka zraněného chlapce se stala symbolem války v Sýrii

Fotografie zakrváceného a zaprášeného syrského chlapce osamoceně sedícího v sanitce se stala novým symbolem syrské války. Snímek pětiletého Umrána na Twitteru sdílel zpravodaj britského deníku Telegraph a jeho příběh dojal desetitisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrský chlapec Omran, který byl zraněn při náletu na Aleppo

Syrský chlapec Omran, který byl zraněn při náletu na Aleppo | Foto: Repro YouTube.com

Umrán je jedním z pěti dětí, které byly zraněny při středečním náletu na Aleppo. Dezorientovaného chlapce na zářivě oranžovém křesle v ambulanci zachycuje i video, které na YouTube zveřejnila syrská protivládní agentura Aleppo Media Centre.

Videozáznam zachycuje vyproštění chlapce z trosek domu a jeho přenesení do sanitky. Podle Telegraphu byl Umrán se zraněním hlavy ošetřen v nemocnici a později večer propuštěn. Při náletu bylo zraněno dalších 12 lidí.

Podle britského deníku za bombardováním stojí ruské letectvo nebo síly prezidenta Asada. Bombardování Aleppa si v posledních dnech vyžádalo desítky obětí. Podle aktivistů usmrtily nálety ruského letectva v úterý nejméně 27 civilistů. Bomby padaly v provinciích Idlib, Aleppo a Dér ez-Zór.

Ruská letadla od úterý startují z íránské vojenské základny Hamadán a útočí na cíle takzvaného Islámského státu a povstaleckých skupin. Rusko tvrdí, že nálety zabily velký počet islamistických ozbrojenců. Spojené státy je však považují za nešťastné.

Minulý týden se Aleppo stalo opětovně cílem chemického útoku, zřejmě šlo o chlor. Celkem během vleklé války v Sýrii zahynulo již přes 250 000 lidí.

Veřejným míněním v minulosti pohnula šokující fotografie utonulého syrského chlapce, který se s rodinou snažil dotat ze syrského města Kobani. Pohled na mrtvé tělo dítěte ležící na písčité pláži ostrova Kos vyvolal silné emoce.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme