„Na exponáty, prosím, neplavat!“ V Chorvatsku najdete podmořské muzeum nebo Park tmy

18. srpen 2016

Mysleli jste si, že vás v Chorvatsku už nemůže nic překvapit? Víme, kde tam najdete stopy dinosaurů, přístupné podmořské antické památky nebo volně žijící delfíny.

Chorvatské souostroví Brijuni využíval jako své letní sídlo prezident Tito. Dnes jsou ostrovy přístupné i veřejnosti. „Autem se tam nedostanete. Musíte tam doplout trajektem. Celé je to národní park. Můžete si tam ale půjčit kolo,“ doporučuje redaktorka Českého rozhlasu Tea Parkanová.

Safari a dinosauři

Kromě Titovy vily najdete na Brijunech třeba safari. „A protože na jedné pláži tam zůstaly otisky po dinosaurech, postavili okolo nich dinopark.“ A nově vás tam také čeká naučná podmořská stezka za starobylými antickými památkami. „Jsou tam třeba zbytky římský vil a část z toho už je zaplavená,“ popisuje Parkanová.

Mluvící šnorchl

„Vše je pod vodou. Dostanete šnorchl, který po skousnutí na vás začne mluvit. Plavete tak podél cedulí na dně, které vám památku popisují, další část výkladu máte v uších. Je to velmi netradiční zážitek,“ doporučuje. Připravte se ale na to, že voda může být studená.

Delfíni a Park tmy

Na ostrově Cres zase můžete potkat volně žijící delfíny. Koupání za svitu hvězd (bez světelného smogu) zažijete na ostrově Lastovo (jižně od Korčuly). „Trajekt tam sice jede asi pět hodin, ale je tam málo turistů, národní park a taky Park tmy, tedy noční nebe, které jinde neuvidíte.“

Spustit audio