V Brně se představí Rossi i další hvězdy MotoGP. V nejslabší třídě budou bojovat dva Češi

Masarykův okruh v Brně bude o nadcházejícím víkendu hostit největší motoristickou událost, která se na území České republiky tradičně koná. Do moravské metropole se již přesunuly největší hvězdy mistrovství světa silničních motocyklů, které se zde v neděli poperou o světové body ve třech kategoriích. Česko bude mít v mistrovských závodech dva zástupce, když se v nejslabší třídě Moto3 představí Jakub Kornfeil a Karel Hanika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr seriálu MotoGP Marc Márquez

Lídr seriálu MotoGP Marc Márquez | Foto: Honda Racing Corporation

Po několika letech nebude hlavním tématem brněnské Grand Prix její budoucnost. Po letech sporů mezi Autodromem Brno a Jihomoravským krajem totiž došlo v lednu tohoto roku k dohodě, která umožnila podepsání nové smlouvy s promotéry mistrovství světa ze společnosti Dorna i pro následující ročníky.

Letošní sezona MS silničních motocyklů je již ve své druhé polovině – závod v Brně bude v pořadí jedenáctým závodem z celkových 18.

V roli lídra kategorie MotoGP do Brna přijíždí Španěl Márquez

Hlavní pozornost fanoušků bude upřena ke královské kubatuře MotoGP, a to i přes to, že v ní letos poprvé od roku 2010 chybí český zástupce.

Po deseti odjetých závodech se v čele šampionátu drží mistr světa MotoGP z let 2013-2014 Marc Márquez z týmu Honda, za kterým se s odstupem 43 bodů nachází obhájce titulu a jezdec Yamahy Jorge Lorenzo. Třetí příčku pak zaujímá populární Valentino Rossi.

Do boje o podium bude jistě chtít v Brně zasáhnout i několikanásobný vítěz tohoto závodu Dani Pedrosa, jenž má závod v Česku v oblibě.

„Trať v Brně se mi hodně líbí a sedí mi. Měl jsem tam několik dobrých závodů a mám to tam rád, protože lidé jsou tam pokaždé skvělí,“ prohlásil trojnásobný vicemistr světa MotoGP v rozhovoru se spolupracovníkem Českého rozhlasu.

Dani Pedrosa přitom není jediným jezdcem, jemuž brněnský autodrom sedí. Dalším z nich je i 21letý Maverick Viňales, pátý muž šampionátu, který v příští sezoně bude závodit po boku legendárního Rossiho.

„Je to pěkná trať. Je plynulá, stále nahoru dolů, takže se mi moc líbí,“ hodnotil před nedávnem dráhu v Brně mladý Španěl.

Ve třídě Moto3 budou startovat dva Češi

Zatímco v MotoGP a v Moto2 se žádný český závodník letos v Grand Prix České republiky neukáže, ve třídě Moto3 bude situace jiná.

Nepovedené vystoupení z předcházejícího závodu v Rakousku bude chtít před vlastními fanoušky napravit 23letý Jakub Kornfeil, jemuž v průběžném hodnocení MS patří desátá příčka.

V Brně si zazávodí i Karel Hanika, jenž sice po letošní Velké ceně Katalánska přišel o místo v týmu Platinum Bay Real Estate, ale pro závod v Česku dostal tzv. divokou kartu. Dvacetiletý jezdec bude na domácí trati hájit barvy německé stáje Freudenberg.

Kromě Jakuba Kornfeila a Karla Haniky se fanouškům během brněnského víkendu předvede i 14letý Filip Salač, který nastoupí v doprovodném juniorském seriálu Red Bull Rookies Cup.

Program Velké ceny České republiky 2016 začíná v pátek volnými tréninky. V sobotu pak přijdou na řadu kvalifikace na nedělí závody.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme