Do kin míří další pokračování vesmírné ságy Star Trek. Tentokrát s podtitulem 'Do neznáma'

Vesmírná loď Enterprise, důstojník se špičatýma ušima jménem Spock a samozřejmě kapitán Kirk - nejdůležitější rekvizity padesát let staré vesmírné ságy jsou opět pohromadě. Do kin přilétají s novým filmem. Jmenuje se 'Star Trek Do neznáma' a snaží se navázat na původní seriál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do kin míří další pokračování vesmírné ságy Star Trek. Tentokrát s podtitulem 'Do neznáma'

Do kin míří další pokračování vesmírné ságy Star Trek. Tentokrát s podtitulem 'Do neznáma' | Foto: cinemart

„Všechen čas jsi strávil tím, že ses snažil být jako tvůj otec. Teď se ptáš, co to znamená být sám sebou,“ říká jedna z postav kapitánu Kirkovi. Ten na začátku filmu neví, jak a proč vůbec pokračovat v dalších cestách do neznáma. Nakonec za něj rozhodnou jiní.

Star Trek Do neznáma je už třetím filmem obnovené série. Režisér J. J. Abrams, který ji vzkřísil, tentokrát zasedl na místo producenta. Jako náhradníka na režisérské křeslo vybral Justina Lina. Ten je podepsaný pod fenomenálním úspěchem posledních dílů filmů Rychle a zběsile.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je nový Star Trek? Diváky v Americe příliš nepřesvědčil

„Rozhodlo, že Justin Lin Star Trek miluje,“ říká producent Abrams.

„Bavili jsme se o postavách a jeho vztah k nim mi připadal zasvěcený, niterný. Věděl jsem, že zvládne akční scény, protože měl s nimi zkušenost. Potěšilo mne, jak mluví o postavách, jako o svých známých. Takže jsem byl nadšený z toho, jak jeho láska pomůže znovu oživit postavy,“ neskrývá nadšení z režiséra Abrams.

Do kin míří další pokračování vesmírné ságy Star Trek. Tentokrát s podtitulem 'Do neznáma' | Foto: CinemArt

Posádka lodi Enterprise se vydává na záchrannou misi. Ukáže se, že jde o past. Nakonec kapitán Kirk se svým týmem zachraňuje celé lidstvo. Podle filmového publicisty Martina Svobody je kvůli výběru režiséra nový Star Trek čistě komerčním filmem bez vyšších ambicí.

„Star Trek byl vždycky založen na jisté intelektuální rovině, řešil etiku a morálku. Justin Lin jako režisér Rychle a zběsile není člověk, který by evokoval tyhle motivy. Ty značně utlumil už Abrams, udělal ze Star Treku vstřícnější věc pro obecnější publikum,“ myslí si Svoboda.

„Na jednu stranu je ten film vyprázdněná komerce, ale to neznamená, že to je špatně. Je to zábavné a relativně dobře zrežírované dobrodružství, které na IMAX plátně vypadá dobře,“ dodává Svoboda.

Vlažné divácké přijetí

Nový Star Trek se navzdory svému názvu snaží vrátit do prověřených, nostalgických vod první série. V některých momentech nabízí divákům retro kulisy připomínající studiovou produkci ze šedesátých let. A v jiných pak navazuje na původní seriál s důrazem na týmovou práci, říká publicista Pavel Klimeš.

Novým scénáristou série je jeden z herců filmu, britský komik Simon Pegg. Podle publicisty Martina Svobody šlo o šťastnou volbu. Odkazy na původní sérii působí ve filmu víc přirozeně než v minulých dílech.

Film s rozpočtem skoro dvou set milionů dolarů má za sebou divácky vlažné přijetí v Americe. Producenti tak čekají na jeho asijskou premiéru. Zájem diváků v Číně a Japonsku by jim mohl vrátit vložené astronomické výrobní náklady.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme