V největší jeskyni v Českém ráji žili v době bronzové podle archeologů pravěcí trampové

18. srpen 2016

Možná to nevíte, ale i v době bronzové chodili pravěcí lidé rádi trampovat a jako praví gurmáni si pochutnávali na žabích stehýnkách. Zjistili to archeologové z Muzea v Českého ráje v Turnově, které právě v těchto dnech můžete potkat v Klokočských skalách u známé jeskyně Postojna.

Vstup do jeskyně ohradili archeologové páskou se zákazem vstupu a pustili se do kopání archeologických sond.

„Děláme tu záchranně-archeologický výzkum. Procházejí tudy často turisté, proto tu dochází k výraznému sešlapu písku, který se tu nachází. Myslíme si, že za 20 až 30 let by turisté sešlapali písek až na podloží, a protože Postojna je významná archeologická lokalita, potřebujeme o ní získat také nějaké informace,“ vysvětluje smysl prací u Postojny archeolog Jan Prostředník.

Čtěte také

Osídlení mají podle jeho slov archeologové doloženo ze dvou období ‒ z mladší doby bronzové a ze střední doby kamenné.

„Ve střední době kamenné to byl takový typický příbytek pro lovce a sběrače. V mladší době bronzové jde o poměrně zvláštní záležitost. Děláme si z toho trochu legraci a říkáme, že jde o počátky trampingu, protože tehdy tady v Klokočských skalách byl využit téměř každý převis,“ dodává Prostředník.

Protože jsou nálezy často velmi malé, musí se písek z Postojny důkladně prosít. „Všechno, co překopeme, pak prosejeme. Na sítu pak zůstanou ty hrubší věci ‒nálezy, uhlíky, štípaná industrie,“ vysvětluje archeolog Petr Šída.

Pod skalním převisem se scházeli před několika tisíci lety "trampové doby bronzové"

Archeologové mezi nálezy registrují i opravdové kuriozity

Na místě vykopávek najdou často archeologové pazourkové čepelky, kosti nebo ohniště. Někdy ale najdou i poměrně kuriózní artefakty.

„Nedaleko odsud jsme v jedné jeskyni našli poměrně velké množství žabích kostí. Jde o nález ze střední doby kamenné, a protože všechny byly opálené, je pravděpodobné, že se jimi naši předkové živili. To je poměrně unikátní nález,“ dodává Jan Prostředník.

Spustit audio