Německu se nedaří vracet uprchlíky, úřady často naráží na násilný odpor

Německo se snaží vyřešit uprchlickou krizi deportací neúspěšných žadatelů o azyl zpět do zemí jejich původu. To se však nedaří. Snahy německých úřadů často narážejí na nečekané problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci v táboře na řecko-makedonském pomezí

Uprchlíci v táboře na řecko-makedonském pomezí | Foto: Tea Veseláková | Zdroj: Český rozhlas

Za poslední rok a půl musely německé úřady zastavit na poslední chvíli deportaci více než 600 migrantů. Velmi často bylo vypovězení zrušeno ve chvíli, kdy byl uprchlík už na palubě letadla.

Nejčastějším důvodem byl násilný odpor těchto osob. Kvůli tomu se nezdařila více než polovina všech neuskutečněných deportací. Nejčastěji se vzpírají vypovězení Eritrejci, Gambijci a Somálci.

Zhruba každá čtvrtá deportace se neuskutečnila proto, že aerolinky nebo přímo pilot letadla odmítli vzít vyhoštěnou osobu na palubu letadla.

Maximálně 4 v letadle

V loňském roce čekalo na vyhoštění 200 tisíc lidí a Němcům se podařilo odsunout jen 20 tisíc neúspěšných žadatelů, tedy desetinu z nich.

Za první půlku letošního roku se podařilo deportovat téměř 14 tisíc uprchlíků, což jsou téměř dvě třetiny loňského počtu. Už teď je tedy jasné, že Německo vyhostí více lidí než v loňském roce, ale i tak to vzhledem k jejich počtu bude velmi málo.

Snahy o navýšení tohoto počtu často narážejí také na bizarní úřední překážky. Na jednu z nich nedávno upozornil ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralf Jäger. Severní Porýní-Vestfálsko je nejlidnatější spolkovou zemí Německa a také zároveň spolkovou zemí s největším počtem uprchlíků. Přes 2000 z nich pochází ze severní Afriky.

A právě severoafrické státy trvají na tom, že na palubě každého letadla smí být maximálně čtyři vyhoštěné osoby. Podle Jägera by tak odsun odmítnutých žadatelů jen z této spolkové země trval 20 let, pokud se tento limit nezvýší.

I kvůli těmto komplikacím se začínají v Německu objevovat velmi kontroverzní návrhy. Předsedkyně protiimigrantské strany Alternativa pro Německo Frauke Petryová navrhla, aby byli uprchlíci po vzoru Austrálie deportováni na ostrovy mimo území Evropské unie. Ženy a muži by podle ní měli být drženi každý na jiném ostrově. Její návrh však v Německu žádnou podporu nezískal.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme