Turci opět zatýkali ve firmách podezřelých ze spojení s Gülenem

Turecká policie ráno podnikla v Istanbulu další razii ve firmách podezřelých ze spojení s duchovním Fethullahem Gülenem, kterého vláda označuje za organizátora nezdařeného červencového pokusu o převrat. Informovala o tom televizní stanice CNN Türk, podle níž prokuratura v rámci této operace vydala 187 zatykačů, mezi jinými i na některé přední byznysmeny. Do vazby bylo podle tureckých médií umístěno 60 lidí. Podobná akce se konala už v úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecká policie zatýká ve firmách údajné podporovatele puče

Turecká policie zatýká ve firmách údajné podporovatele puče | Zdroj: Reuters

Několik tisíc policistů se dnes vydalo zatýkat do sídla několika set firem v různých částech Istanbulu, kde sídlí největší počet podniků v zemi.

Mezi zadrženými je podle agentury AFP i syn istanbulského starosty Kadira Topbaşe, významného člena Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Šest desítek zadržených bylo obviněno z financování skupiny FETÖ, což je zkratka, kterou používají turecké úřady pro skupinu údajných pučistů kolem Gülena.

V úterý v rámci obdobného zátahu zadrželi policisté na 120 podnikatelů či pracovníků firem.

Po nezdařeném pokusu o převrat zatkla turecká policie už více než 40 tisíc lidí, uvedl ve středu premiér Binali Yildirim. Přibližně polovina z nich byla obviněna a umístěna do vazby.

V rámci čistek ve státní správě přišlo podle něho o práci přes téměř 80 tisíc zaměstnanců včetně soudců, prokurátorů, policistů, úředníků či učitelů. Uzavřeno bylo přes 4200 firem a institucí s vazbami na Gülena, dodal premiér.

Ankara opakovaně požádala Washington o vydání Gülena, který dlouhodobě žije v americkém exilu. Spojené státy poslední žádost zkoumají. Duchovní jakýkoli podíl na převratu odmítá, odsoudil jej a požaduje ustavení mezinárodní komise pro vyšetření jeho okolností.

Erdogana Gülen obvinil z autoritářského vedení země a prohlásil, že úřady v žádném případě nejsou při objasňování červencových událostí nestranné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme