Koulař Staněk skončil v kvalifikaci, zápasnice Hanzlíčková prohrála první duel

Český koulař Tomáš Staněk skončil v kvalifikaci na dvacátém místě s výkonem 19,76 metru a nepostoupil do finále na olympiádě v Riu de Janeiru. K postupu mezi dvanáct nejlepších mu chybělo 64 centimetrů. V prvním boji na olympijských hrách prohrála česká zápasnice Adéla Hanzlíčková, která podlehla Švédce Henně Katarině Johanssonové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koulař Tomáš Staněk nepostoupil do finále

Koulař Tomáš Staněk nepostoupil do finále | Zdroj: ČTK

Pětadvacetiletý Staněk se v Riu nedokázal dostat za dvacetimetrovou hranici. Přitom v březnu si v hale v Jablonci udělal osobní rekord, kdy vrhl 21,30 metru.

Kvalifikaci vyhrál druhý muž letošních tabulek Američan Ryan Crouser s výkonem 21,59 metru. Brazilci byli potěšeni výkonem domácího závodníka. Darlan Romani vytvořil nový brazilský rekord 20,94.

Do finále se probojoval obhájce zlata z Pekingu i Londýna Tomasz Majewski z Polska nebo třeba úřadující mistr světa Američan Joe Kovacs.

Česká zápasnice prohrála na technickou převahu. Během první části zápasu získala Švédka jedenáct bodů, a jelikož Hanzlíčková nebodovala, rozhodčí zápas ukončili.

„Určitě, když člověk vidí plný sál lidí, tak to působí hodně na psychiku, asi mi to trošku vzalo kuráž,“ říká česká zápasnice.

„Já ani nevím, co se stalo, jako bych to vůbec nebyla já. Čekala jsem zbytečně na její chybu a jsem na sebe strašně naštvaná, nepředvedla jsem vůbec to, co jsem chtěla,“ litovala Hanzlíčková.

Ještě bude mít ale možná šanci v opravách, pokud její první soupeřka Johanssonová postoupí do finále.

Trenér Hanzlíčkové Milan Hemza řekl, že zápas začala dobře a dodal: „Pak to pustila a z útoku ji soupeřka dostala do nebezpečné situace. Adéla to ještě vymostovala, bojovala a bojovala, ona se nevzdává, ale z toho už se těžko utíkalo.“

Hanzlíčková se Ria dostala na základě rozhodnutí světové federace UWW po přerozdělení účastnických míst. O startu na olympiádě se Češka dozvěděla měsíc před zahájením.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme