Čtyřkajak řeší problém se střevními potížemi háčka, o složení se rozhodne po prvním tréninku

Je výkladní skříní české rychlostní kanoistiky, bude obhajovat bronz z Londýna, ale na olympiádě v Riu má problémy. Čtyřkajak řeší zdravotní potíže háčka Daniela Havla, v pohotovosti je tak náhradník Jakub Špicar. Po Josefu Dostálovi druhý nejrychlejší český kajakář, kterého se kouč reprezentace neúspěšně pokoušel do posádky během sezony zapracovat, může nyní dostat příležitost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové bonzového čtyřkajaku (zleva) Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Daniel Havel

Členové bonzového čtyřkajaku (zleva) Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Daniel Havel | Foto: Vít Chalupa

Havel má střevní potíže, dva dny pořádně nejedl a má za sebou dvě jízdy na deblkajaku, byť vypuštěné. Jeho síla zmizela. Přitom je klíčovým mužem posádky, jako háček udává tempo a frekvenci záběrů.

Za ním sedí Lukáš Trefil, který ještě v Riu nezávodil, v třetí díře je stříbrný olympijský medailista ze singlu Josef Dostál a zadákem, jenž loď řídí, je Jan Štěrba. Ten s Havlem dnes jel finále B deblkajaků tak, aby se neunavil.

O složení týmu se musí rozhodnout dnes večer. Podle pravidel neexistuje možnost, že by rozjížďku jel Špicar a do finále by nastoupil případně uzdravený Havel. V nezáviděníhodné situaci tak je reprezentační kouč Pavel Hottmar.

Riskne to a nechá v lodi nemocného a zesláblého háčka? Nebo to riskne a do lodě posadí muže, s nímž se v letošní sezoně čtyřkajaku ve dvou startech nedařilo?

„Zatím držíme osvědčenou sestavu. Jsme připraveni na všechno, ale nechtěl bych předbíhat. Věříme, že Dan (Havel) bude v pořádku, že to byla jen nějaká dvoudenní viróza,“ doufal dnes Hottmar.

Klíčový bude odpolední první trénink sestavy v Riu na vodě. Případnou změnu sestavy by dnes večer musela schválit komise kanoistické federace ICF a zástupci MOV. „Věřím, že k této možnost nedojde,“ uvedl kouč.

Poslední slovo bude mít Havel a jeho pocity. Jeho objektivní stav posoudí lékaři. „Trochu se to zlepšuje, ale za dva dny jsem snědl suchou rýži a banány,“ podotkl Havel. I on sám věří, že se dá dohromady. „Prášky zabírají, nechci vrchol čtyřletého snažení prosedět na záchodě,“ utrousil.

Špicar tak byl v Riu uveden do pohotovostního režimu, jezdí každý den na vodě v kajaku. „Proto tady je. Trénuje, připravuje se,“ řekl Hottmar. Do čtyřkajaku ho ale dnes neposadí.

„Zatím všichni doufáme, že Dan bude v pořádku a do finále bude fit. Jedeme v osvědčeném sehraném složení. Věřím, že je to nerozloží a doufám, že je to semkne,“ doplnil kouč.

Po nepovedeném experimentu se Špicarem v týmu totiž čtyřkajak splnil plánovanou dvouměsíční přípravu a najezdil dostatek tréninkových kilometrů, aby v Riu uspěl. „Ve starém složení to klukům jezdilo tak, jak jsme si představovali,“ pravil Hottmar.

Havel má ještě jednu motivaci navíc, proč v Riu uspět. Domů by rád přivezl medaili jako dárek pro dceru, jejíž narození očekávají s manželkou Andreou krátce po skončení olympiády.

„Je to motivace. Udělat výsledek, aby na mě dcera pak byla pyšná. Hodně mě to žene dopředu,“ řekl Havel již před odletem do dějiště olympijských her. Podobně na tom byl i judista Lukáš Krpálek, jemuž se ale syn Antonín narodil na začátku července.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme