Vzpěrač Artykov z Kyrgyzstánu přišel kvůli dopingu o mediali. Kanoista Tarnovschi se verdikt teprve dozví

Vzpěrač Izzat Artykov z Kyrgyzstánu, bronzový medailista v kategorii do 69 kg, měl na olympijských hrách v Riu de Janeiro pozitivní dopingový test na strychnin a byl diskvalifikován. Dopingovou kontrolou neprošel ani bronzový kanoista na trati 1000 metrů Serghei Tarnovschi z Moldávie. Martin Fuksa se tak posune na páté místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpěrač Izzat Artykov z Kyrgyzstánu

Vzpěrač Izzat Artykov z Kyrgyzstánu | Zdroj: Reuters

Dvaadvacetiletý hříšník z Kyrgyzstánu je prvním medailistou her, který neprošel dopingovou zkouškou. Přijde tak o svou premiérovou medaili pod pěti kruhy, byla mu odebrána akreditace a byl okamžitě vyloučen z olympiády.

K němu se přidal devatenáctiletý ukrajinský rodák Tarnovschi, jemuž zastavila Mezinárodní kanoistická federace (ICF) činnost. Přitom měl jet ještě kilometr v deblkanoi spolu se starším bratrem Olegem. O osudu jeho medaile se rozhodne při slyšení před Mezinárodním olympijským výborem, k němuž by mělo dojít co nejdříve.

O dalším trestu pro Artykova rozhodne Mezinárodní vzpěračská federace. Bronz by měl získat Óscar Figueroa z Kolumbie, který skončil před týdnem ve středu ve dvojboji s výkonem 338 kilogramů o pouhý kilogram za Artykovem. Kyrgyzstán přišel o svou dosud jedinou medaili v Riu.

Artykov je třetím vzpěračem, který opouští Rio kvůli pozitivnímu dopingovému testu. Před ním to byli bratři Tomasz a Adrian Zieliňští z Polska, kteří měli v těle anabolický steroid nandrolon. Ti měli soutěžit ve váze do 94 kg, na rozdíl od Artykova se startu ani nedočkali.

Tomasz Zieliňski neprošel dopingovou kontrolou v Riu, olympijský vítěz z Londýna v kategorii do 85 kg Adrian Zieliňski měl pozitivní test už z Polska před začátkem her, což v době jejich konání oznámila národní antidopingová komise.

Vzpírání má s dopingem dlouhodobě potíže. Po zpětných kontrolách vzorků z her v Pekingu 2008 a Londýně 2012 mají vzpěrači na kontě už 31 pozitivních testů. V červnu Mezinárodní vzpěračská federace za tři a více pozitivních dopingových testů z nových analýz vzorků potrestala Rusko, Bělorusko a Kazachstán plošným zákazem startu v Riu.

Zatímco Rusku kvůli státem organizovanému dopingu i po odvolání ke sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS zůstal trest v platnosti (stejně jako ruským atletům), siláci z Běloruska a Kazachstánu se v Brazílii představili.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme