Petr Hartman: Vyšetřovací komise a únik informací z tzv. Šlachtovy zprávy

18. srpen 2016

Vyšetřovací komise k reorganizaci policie byla zřízena k tomu, aby usnadnila únik informací z tzv. Šlachtovy zprávy. S takovouto nadsázkou by se dalo pohlížet na dosavadní výsledky její práce.

Členové komise totiž mají k dispozici už zmiňovaný dokument. Byť k němu mají přístup pouze při individuálním zapůjčení ve speciální sněmovní místnosti a žádné indicie nenasvědčují tomu, že by někdo z nich jeho obsah vypustil do veřejného prostoru, může práce komise úniku informací napomáhat.

Hlavně tím, že rozšiřuje okruh osob, který se zprávou přišel do styku. Což ztěžuje případné vyšetřování, kdo by mohl mít únik na svědomí. Není divu, že poslanci hledají způsob, jak docílit toho, aby jejich práci nenarušovaly nejrůznější informace, které se objevují v médiích.

Nejde u nich totiž hodnověrně ověřit, nakolik jsou autentické a nakolik jsou smyšlené. Třeba s úmyslem vyprovokovat nějakou spontánní reakci, která by mohla odhalit více z tzv. Šlachtovy zprávy. Případně může jít o pokus dostat nejrůznějšími informacemi pod tlak některé z aktérů sporné policejní reorganizace.

Výběr z policejních spisů a odposlechů

Tak jak se to děje v případu policejního prezidenta Tomáše Tuhého a sim karty, ze které měly být varovány určité osoby před aktivitou policie v kauze Vidkun. Zda je tato konstrukce skutečně součástí tzv. Šlachtovy zprávy, nakolik je pravdivá a jak silnými důkazy je podložená, o tom lze v tuto chvíli pouze spekulovat.

Členové komise hovoří o tom, že dokument je sbírkou výběru z nejrůznějších policejních spisů a odposlechů

Tím spíš, že členové komise v obecné rovině zatím hovoří o tom, že dokument je sbírkou výběru z nejrůznějších policejních spisů a odposlechů. Bez zasazení do patřičného kontextu podle nich nedává smysl a hlavně je založen na indiciích a ne na tvrdých důkazech.

Jsou-li nějaké k dispozici, potom by s nimi měli pracovat policisté a státní zástupci. Pokud by byly součástí tzv. Šlachtovy zprávy, hrozilo by zmaření vyšetřování.

K němu sněmovní komise není v pravém slova smyslu určena. Byť tzv. Šlachtovu zprávu z velké části vytvořil bývalý šéf ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek a členům komise ji předal olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván, její všeobecně používaný název vypovídá o smyslu práce poslanců.

Měli by se pokusit zjistit, zda zahájená reorganizace policie byla motivována především snahou odstranit Roberta Šlachtu z vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio