Američtí plavci nesmějí odletět z Brazílie. Přepadením údajně maskovali potyčku u pumpy

Tři američtí plavci nesmějí opustit Brazílii. Důvodem je jejich výpověď o údajném přepadení. Policie v Riu de Janeiru olympioniky podezřívá, že si loupež vymysleli. Chtěli tak údajně zamaskovat potyčku u pumpy, kde poškodili vybavení. V médiích se objevilo už druhé video, které verzi Američanů o ozbrojeném přepadení zpochybňuje. Sportovci by tak v Brazílii mohli čelit obvinění z křivé výpovědi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavci Jack Conger a Gunnar Bentz (oba vlevo) vypovídali na policejní stanici v Riu de Janeiru

Plavci Jack Conger a Gunnar Bentz (oba vlevo) vypovídali na policejní stanici v Riu de Janeiru | Zdroj: Reuters

Záznam z bezpečnostní kamery, který ve čtvrtek zveřejnila brazilská policie, zachycuje podezřelé chování plavců na benzince při jejich návratu z oslavy krátce po 6. hodině ráno minulou neděli.

Čtveřice plavců na videu vchází do uličky. Nato se začnou sbíhat zaměstnanci pumpy a zjišťují, co se děje. Olympionici pak chtějí narychlo odjet, ochranka je ale zastaví a donutí sednout na zem. Podle médií po nich měla požadovat náhradu rozbitých dveří od toalety.

Američtí reprezentanti původně do protokolu uvedli, že je na cestě do olympijské vesnice zastavili policisté v civilním autě a se zbraněmi v rukou je obrali o cennosti.

Brazilská policie ale poukazuje na zásadní nesrovnalosti v dalších svědectvích. Odkazuje také na nahrávku z bezpečnostních kamer v olympijské vesnici. Na ní všichni při návratu u bezpečnostních rámů vyndávají z kapes cennosti.

Dveře na toalety, které měli američtí plavci poškodit | Foto: Reuters

Americký olympijský výbor nejdřív plavce hájil, následně se ale za jejich chování omluvil.

„Chování těchto sportovců je nepřijatelné a nereprezentuje hodnoty týmu USA,“ řekl šéf americké výpravy Scott Blackmun. Tým uznal, že se jeho členové dopustili vandalismu a lhali.

Oloupené americké plavce zadrželi na letišti. Policie je podezírá z křivého svědectví

Číst článek

Plavce Gunnara Bentze a Jacka Congera policie zadržela v noci před odletem do USA. Ze země nesmí odjet ani Jimmy Feigen, jeho přesné místo pobytu ale americký olympijský výbor tají.

Do kauzy je zapletený i držitel 12 olympijských medailí Ryan Lochte. I jemu zakázal soudce odjezd ze země, Lochte ale odletěl už v pondělí.

Za falešné obvinění hrozí v Brazílii trest od pokuty až po půlroční vězení.

Reportér si natáčí benzínovou pumpu, kde mělo dojít k incidentu mezi olympioniky a zaměstnanci | Foto: Reuters

David Koubek, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme