Povzbudilo mě, že se se mnou některé mé soupeřky normálně bavily, říkala po závodě Klišinová

Od vypuknutí skandálu s ruským dopingem se o atletce Darje Klišinové mluvilo jako i jediné atletce, na kterou se zákaz startu na olympijských hrách v Riu vztahovat nebude. Jenže pak se objevily nové informace a zákaz dostala i ona. Sportovní arbitrážní soud ale nakonec Klišinovou na start pustil a Ruska si tak mohla užít olympijský závod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálkařka Darja Klišinová

Dálkařka Darja Klišinová | Zdroj: Reuters

„Jsem šťastná, že jsem mohla závodit. Hodně mě povzbudilo, že se se mnou některé mé soupeřky, ne všechny, normálně bavily a říkaly, že mi držely palce. To mě hodně povzbudilo. Ale jsem tu z ruských atletů sama, takže mimo závod si nemůžu pořádně užít olympijskou atmosféru. Je to složité,“ vyprávěla po závodu Darja Klišinová.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Jsem šťastná, že jsem mohla závodit. Hodně mě povzbudilo, že se se mnou některé mé soupeřky, ne všechny, normálně bavily,“ říká Klišinová

Není se co divit, že některé ze soupeřek se s ruskou kráskou bavily a jiné ne. Názory na to, zda měla startovat či nikoli se liší nejen mezi samotnými atlety.

„Důkazy, které se objevily z reportu McLarena, který rozhýbal celý sportovní svět, jsou proti Klišinové a myslím si, že Mezinárodní atletická federace v tom bude ještě pokračovat. Tam se objevily informace, že na mistrovství světa v Moskvě byly její vzorky zmanipulované. Stejně tak kontrola v roce 2014, když byla v Moskvě, ne na Floridě, ukazovala známky manipulace, jelikož vzorky A a B z jednoho odběru měly rozdílné údaje, které svědčí o dvou rozdílných osobách,“ vysvětluje atletický manažer Alfons Juck.

Klišinová ale uspěla s odvoláním u Sportovního arbitrážního soudu a nakonec závodila. Na velký výsledek ale dvojnásobná mistryně Evropy nedosáhla. Postoupila sice z kvalifikace do finále, tam ale skončila na devátém místě.

„Poslední týden jsem málo spala. Velmi špatně jsem trénovala. Nemohla jsem se soustředit na trénink. Přišla jsem na stadion a říkala jsem trenérovi, že nemůžu trénovat, že mám v hlavě úplně jiné myšlenky. Žila jsem pořád v nejistotě a to bylo složité.“

Složité to bude mít Dajra Klišinová i v následujících měsících. Startem v olympijském finále její případ s manipulací vzorků neskončil.

Petr Kadeřábek, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme