Růst ekonomiky, Dayton, Lewinská. Bill Clinton slaví 70. narozeniny

Dnes slaví své 70. narozeniny 42. americký prezident Bill Clinton. Lidé si jeho vládu pamatují jako období růstu a stability.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá americká ministryně Madeleine Albrightová, bývalý prezident USA Bill Clinton a jeho manželka, současná šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová

Bývalá americká ministryně Madeleine Albrightová, bývalý prezident USA Bill Clinton a jeho manželka, současná šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová | Foto: Filip Jandourek

Během vlády Clintonova kabinetu se podařilo snížit nezaměstnanost na 30leté minimum, dařilo se ekonomice a i díky tomu klesl počet chudých. Clinton také vytvořil řadu reforem, například zavedl náhradní službu místo vojenské či prosadil regulaci držení zbraní a další.

Během jeho vlády se USA účastnilo několika konfliktů (na Balkáně a v Iráku). Podílel se také na příklad na vzniku Daytonské dohody, která ukončila válku na Balkáně. Jako první prezident od války ve Vietnamu tuto zemi navštívil.

Clinton měl blízko i k České republice. Byl přítelem bývalého českého prezidenta Václava Havla. Od něj v roce 1994 dostal tenorsaxofon, na který pak zahrál v jazzovém klubu Reduta. Během jeho vlády také vstoupila Česká republika do NATO.

Velmi známý je také Clintonův milostný skandál. V druhém volebním období měl poměr se stážistkou Bílého domu Monikou Lewinskou. Kvůli tomu musel jako teprve druhý prezident USA čelit impeachmentu (obžalobě). Pokud by prohrál, mohl by být odvolán z funkce. Spor však vyhrál a svůj druhý mandát končil s velkou veřejnou podporou 65 % občanů.

Po odchodu z funkce jezdí po světě jako řečník a ambasador humanitárních projektů. Nyní také pomáhá své ženě Hillary v prezidentské kandidatuře. Clinton má problémy se srdcem, lékaři mu museli udělat čtyřnásobný bypass a angioplastiku.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme