Američané se omluvili za smyšlené přepadení. Bentz a Conger už odletěli do USA

Americký olympijský výbor se omluvil za chování čtyř svých plavců zapojených do kauzy falešné loupeže v Riu de Janeiru. Další dva z nich odletěli z Brazílie do Spojených států. Úřady vydaly Gunnaru Bentzovi a Jacku Congerovi pasy poté, co policii přiznali, že původní verze o ozbrojeném přepadení byla vymyšlená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavci Jack Conger a Gunnar Bentz (oba vlevo) vypovídali na policejní stanici v Riu de Janeiru

Plavci Jack Conger a Gunnar Bentz (oba vlevo) vypovídali na policejní stanici v Riu de Janeiru | Zdroj: Reuters

Police navrhla prokuratuře, aby Ryana Lochteho a Jimmyho Feigena obžalovala z křivého svědectví. V případě prokázání viny jim hrozí pokuta nebo až šest měsíců ve vězení.

Plavci Gunnar Bentz, Jack Congerm, James Feigen a Ryan Lochte také čekají, jestli jim trest udělí Americká plavecké federace. Mohou dostat pokutu nebo distanc.

Američtí reprezentanti původně do protokolu uvedli, že je na cestě do olympijské vesnice zastavili policisté v civilním autě a se zbraněmi v rukou je obrali o peníze a další cennosti.

„Jeli jsme taxíkem, když nás zastavili muži s policejním odznakem. Nebylo tam žádné světlo, nic neřekli a ukázali pouze odznak,“ popsal americký reprezentant Ryan Lochte pro NBC.

„Vytáhli zbraně a vyzvali ostatní plavce, aby si lehli k zemi. Já jsem odmítl, protože jsem věděl, že jsme neudělali nic špatného, tak proč bych si měl lehat na zem. Poté ke mně přišel jeden z útočníků se zbraní a přiložil mi ji ke spánku. Vzal nám peníze a mou peněženku,“ dodal.

V dalších Lochteho vystoupeních ale byly rozpory. Podle vyšetřovatelů chtěli olympionici verzí o ozbrojeném přepadení zamaskovat výtržnost na benzinové pumpě při návratu z párty. V médiích se navíc objevilo několik videí, která výpovědi Američanů zpochybňovala.

Reportér si natáčí benzínovou pumpu, kde mělo dojít k incidentu mezi olympioniky a zaměstnanci | Foto: Reuters

Záznam z bezpečnostní kamery, který ve čtvrtek zveřejnila brazilská policie, zachycuje podezřelé chování plavců na benzince při jejich návratu z oslavy krátce po 6. hodině ráno minulou neděli. Čtveřice plavců na videu vchází do uličky. Nato se začnou sbíhat zaměstnanci pumpy a zjišťují, co se děje. Olympionici pak chtějí narychlo odjet.

Američany ale podle šéfa vyšetřovatelů Fernanda Velosa zastavili příslušníci ochranky. Vytáhli dokonce zbraň a podle Velosa to bylo přiměřené. Měli po nich požadovat náhradu škod, které napáchali.

Američané vykopli podle vyšetřovatelů dveře toalety a rozbili dávkovač mýdla a zrcadlo. Nakonec ale zaplatili škodu v přepočtu 1200 korun a odjeli.

Americký olympijský výbor nejdřív plavce hájil, následně se ale za jejich chování omluvil. „Chování těchto sportovců je nepřijatelné a nereprezentuje hodnoty týmu USA,“ řekl šéf americké výpravy Scott Blackmun. Tým uznal, že se jeho členové dopustili vandalismu a lhali.

Brazilské úřady vydaly Američanům Gunnaru Bentzovi a Jacku Congerovi pasy. Oba sportovci už odletěli do Spojených států. Plavec Jimmy Feigen nadále zůstává v Brazílii, údajně ochotný podat vysvětlení. Nejstarší ze skupiny Ryan Lochte odletěl domů už v pondělí, ještě před tím, než soud rozhodl o zákazu vycestovat.

David Koubek, Anna Jadrná, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme