Drahotovou čeká olympijská premiéra. První soupeřkou bude vlastní nervozita

Premiérový závod na olympijských hrách čeká v pátek chodkyni Anežku Drahotovou, jejíž přípravu na Hry v Riu jsme pečlivě sledovali v našem dokumentárním cyklu Olympijským rok. 21letá rodačka z Rumburka má přitom v Riu velké plány. Prvního soupeře, vlastní nervozitu, ale bude muset porazit, ještě než se postaví na start hodinu a půl dlouhého závodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anežka Drahotová

Anežka Drahotová | Foto: Herbert Slavík

„Jsem nervózní, těším se, ale jsem i netrpělivá. Už je to dlouhé, letos jsem měla málo závodů,“ snaží se na požádání shrnout do tří slov své aktuální předstartovní pocity bývalá juniorská mistryně světa, kterou čeká v Riu velká olympijská premiéra.

Přehrát

00:00 / 00:00

První soupeřkou Anežky Drahotové v Riu bude stres

Připravit se na ni hlavně mentálně je pro ni v 21 letech velkou výzvou. V olympijské vesnici zní hudba, na každém rohu lákadla a všude kolem navíc chodí ty nejblyštivější sportovní hvězdy světa, které jí kazí koncentraci.

„Říkala jsem si, jestli mě to nerozptýlí a trošku se to stalo. Je tu spousta věcí, ale člověk si musí říct, že si tu užije po závodě, a nepodlehnout,“ plánuje si před dnešním startem bronzová medailistka z evropského šampionátu 2014 na 20kilometrové trati, na které bude mít dnes dohromady 74 soupeřek.

Tou 75. v pořadí bude vlastní nervozita. „Vím, že až půjdu na start, budu nervózní chtě nechtě. Člověku se může stát, že bude mít nějakou velkou krizi, ale tu je potřeba právě na olympiádě překonat a bojovat do posledního metru,“ říká odhodlaně mladá atletka.

V Riu se snaží maximálně držet svého životního hesla, tedy: „Můžeš bojovat a prohrát, ale nikdy nemůžeš vyhrát bez bojovnosti“. Na výhru v olympijském závodě česká atletická naděje sice nemyslí, cíle ale rozhodně nízké nemá.

„Když převedu to, o čem jsme přesvědčeni, že ve mně je, mělo by to na finálovou osmičku stačit,“ říká Anežka Drahotová, která se se startovním číslem 16 vydá na olympijskou chodeckou trať přesně o půl osmé večer českého času.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme