Každá medaile z olympiády je úspěch, říká bronzová Barbora Špotáková ve speciálu Radiožurnálu

Olympijské hry v Riu de Janeiru za dva dny skončí a je tedy možné hodnotit – nejen průběh her samotných, ale i úspěch olympijských parků v České republice. Hodnotit mohou i sportovci. Svůj výkon popisuje Barbora Špotáková, o situaci v Riu mluví zpravodaj David Koubek a Marek Tesař, marketingový ředitel Českého olympijského výboru, rekapituluje úspěch olympijských parků.

Barbora Špotáková získala bronzovou medaili, ale zatím slavila jen trošku v olympijské vesnici, s týmem a s některými fanoušky. Euforie z bronzové medaile je obrovská, i když je to „jen“ bronz, protože v medaili úplně nedoufala. „Myslím, že každá medaile z olympiády je úspěch – a je to vidět i na ostatních disciplínách, jak je to těžké. Rozdíl mezi tím, být bronzová a bramborová, je obrovský a já jsem moc ráda, že to dopadlo. Není to samozřejmost, je to velmi těžké, vybojovat medaili,“ říká Barbora Špotáková.

Po skončení závodu dostala asi 100 SMS zpráv, ale nestačí vůbec odpovídat, tak vzkázala fanouškům, že se bude snažit odpovědět v příštích dnech a že z jejich podpory čerpá energii. Od svého syna Janečka do Ria měla půjčeného jako talisman medvídka Pídu, ale ten podle ní umí přinést jen bronzové medaile. A bude soutěžit i v Tokiu? To zatím neprozradila.

Organizace a olympijské parky

Podle brazilského zpravodaje Davida Koubka si organizátoři zaslouží pochvalu za to, jak olympiádu zvládli. „Vypadalo to, že se toho spousta nestihne, ale nakonec vše dodělali a prokázali své umění improvizace. Samozřejmě, že zůstávají některé problémy – byly například problémy se sportovištěm pro skoky do vody, synchronizované plavání a voní pólo, to byla velká ostuda, nepodařilo se dostat na tribuny tolik lidí, kolik by bylo záhodno pro takovou událost, ale myslím, že z organizačního hlediska velké kiksy nebyly.“

Marketingový ředitel Českého olympijského výboru v mobilním studiu Radiožurnálu

Spokojený je i Marek Tesař – a to nejen s organizací v Riu, ale i v olympijských parcích v České republice. Olympijský park Rio – Lipno, odkud vysílá i Radiožurnál z mobilního studia R – stream, navštívilo do včerejšího dne 273 tisíc návštěvníků a během víkendu jistě přibydou další, a to i přes komplikovanější dopravu přes střední Čechy. Úspěšné jsou i olympijské parky v Plzni, Pardubicích a Ostravě.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio