Šéf Trumpovy kampaně Paul Manafort, spojovaný s Janukovyčem, rezignoval

Paul Manafort rezignoval z pozice volebního manažera kampaně kandidáta amerických republikánů v prezidentských volbách Donalda Trumpa. Manafort čelí obvinění, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul Manafort

Paul Manafort | Zdroj: Reuters

"Paul Manafort dnes ráno nabídl rezignaci z práce v kampani a já jsem ji přijal. Velice oceňuji jeho úžasnou práci, jíž nám pomohl dostat se tam, kde dnes jsme... Paul je skutečný profesionál a já mu přeji ten největší úspěch," oznámil Donald Trump v prohlášení.

Manafort se věnuje politickému poradenství a v tomto oboru také působil v letech 2007 až 2012 na Ukrajině.

Na podezřelé finanční převody upozornil tento týden americký tisk a ukrajinská protikorupční agentura, ale Trump Manaforta přesto neodvolal.

Manafortovo jméno je podle protikorupční agentury na seznamu Janukovyčových podezřelých finančních transakcí.

Agentura AP napsala, že Manafort odstupuje jenom den po tom, co AP upozornila na to, že jeho tvrzení o tom, že nikdy v USA nelobboval ve prospěch ukrajinských politiků, odporuje obsahu důvěrných e-mailů jeho firmy.

Podle AP dnes také ukrajinští vyšetřovatelé z protikorupčního oddělení zveřejnili kopie ručně psaných účetních záznamů s detaily hotovostní platby ve výši 12 milionů dolarů od ukrajinských politiků Manafortovi.

Trump tento týden provedl personální změny ve složení členů své kampaně, čímž byl Manafort podle agentury Reutes odsunut na nižší pozici. Hlavní výkonnou manažerskou se stala Kellyanne Conwayová.

Paul Manafort je už druhý šéf Trumpovy kampaně, který rezignoval. Miliardářova předchozího volebního manažera Corey Lewandowskiho v březnu zadržela policie kvůli obvinění z útoku na novinářku.

Republikánský kandidát Donald Trump v poslední době čelí propadu svých preferencí, který ukazují předvolební průzkumy. Američané ale rozhodnou o příštím šéfovi Bílého domu až v listopadu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme