V Brně mají segwaye zelenou, turisté však vozítka příliš nevyužívají

Zatímco Praha omezila jízdu na segwayích v centru města, Brno je teď začalo nově nabízet. Oficiálně přes své turistické informační centrum. Lidé si v něm můžou zarezervovat jízdu na dvoukolkách, pokud se chtějí projet po městě nebo okolo Brněnské přehrady. Zájem turistů o tato vozítka je však obecně ve městě slabý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Segway, Praha 1

Segway, Praha 1 | Foto: Filip Jandourek

„Jezdili jsme malé skupiny, měli jsme maximálně čtyři lidi plus průvodce. Nejobvyklejší skupina byla jeden průvodce, tři lidi,“ říká majitel jedné z brněnských půjčoven segwayů Pavel Spáčil.

Zájemců o jízdy na těchto vozítkách v Brně je podle něj málo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brně se segwayi větší problémy nejsou, i proto, že si je turisté moc nepůjčují. Příspěvek natočil redaktor Tomáš Kremr

„Dvojkolky půjčujeme od dubna letošního roku, a bohužel zájem turistů není takový, jaký jsme očekávali. Takže po skončení sezony půjčovnu v centru uzavřeme a budeme se věnovat půjčování dvoukolek na firemní akce a večírky,“ dodává Spáčil.

Podobné zkušenosti má i Petr Kalaš, který má půjčovnu kol a segwayů. „Brno a konkrétně segwaye pro nás nejsou až zase zajímavé,“ říká.

Zájem o vozítka zaznamenává hlavně ze strany firem, ale to se netýká jen Brna. „Ta výpůjčka je třeba okolo čtyřiceti kusů měsíčně, ale bavíme se v rámci celé jižní Moravy, ne v rámci Brna,“ podotýká Kalaš.

V Brně si prý u něj vozítka půjčují průměrně dva lidé za měsíc a zájemců spíš ubývá. „Pro nás to byl jen takový pokus, jestli o to bude v Brně zájem,“ dodává Kalaš.

Přesto by měli mít turisté v Brně možnost si vozítka půjčit. Jízdy nově zprostředkovává třeba tamní turistické informační centrum. Lidé se mohou projet ve městě i u Brněnské přehrady.

„V centru města si lze prohlídku na segwayích objednat v kterýkoli den, na Brněnské přehradě pouze o víkendech, a to ještě v případě příznivého počasí,“ říká mluvčí Turistického informačního centra města Brna Gabriela Peringerová.

Brněnská přehrada, Brno | Foto: Vojtěch Man

Na přehradě mají podle ní vozítka větší smysl – centrum Brna je totiž poměrně malé a památky jsou blízko u sebe. „Segwaye primárně slouží k tomu, aby turistům umožnili prohlídku památek, které jsou od sebe vzdálenější, a to tady v centru Brna není,“ dodává.

Zájemce o jízdu předává turistické centrum firmě, která v Brně působí téměř 10 let a nemá tam skoro žádnou konkurenci. Podle majitele půjčovny Rostislava Hájka tvoří nejvíce zákazníků zahraniční turisté, mnoho lidí to prý však není.

„U nás je to vlastně doplňková služba, než že by nás to živilo,“ popisuje.

I proto neočekává v Brně podobné problémy, jaké se objevily v Praze. „Městem projedeme párkrát za měsíc. Tím jsme asi i schopni více ohlídat nějakou ukázněnost těch lidí ve skupinkách,“ doplňuje Hájek.

Podobný je i pohled brněnských strážníků. Podle jejich mluvčího Jakuba Ghanema je ve městě segwayů málo a potíže s nimi nejsou.

„Brněnští strážníci jsou v úplně jiné pozici než naši kolegové třeba v Praze, kteří se musejí zabývat řadou přestupků. My jsme tady v posledních dvou letech prakticky nezaznamenali žádné prohřešky, které by byly s těmito vozítky spjaty,“ konstatuje Ghanem.

Tomáš Kremr, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme