Jan Jůn: Odsouzení propagandisty islamismu Choudaryho vyvolává otázky

19. srpen 2016

Hlavní zprávou uplynulého týdne co se týče boje proti terorismu v Británii, ale i jinde v Evropě, bylo nepochybně usvědčení a odsouzení hlavního britského ideologa islamismu Anjema Choudaryho.

Devětačtyřicetiletý právník, syn pákistánských imigrantů, byl po mnoho let velmi zručným a nepolapitelným ideologem nenávisti a terorismu v Británii a duchovním otcem celé řady teroristů a později i bojovníků, odcházejících do Sýrie do řad tzv. Islámského státu.

Podle expertů byl dokonce mnohem nebezpečnější než jeho učitelé a předchůdci v propagandistickém řemesle, islamističtí kazatelé Umar Bakri, nyní v libanonském vězení a Abu Hamza, vydaný po odpykání trestu do Ameriky.

Byl to on, kdo ovlivnil nejen vrahy vojáka Leeho Rigbyho Adebolaja a Adebowaleho, sebevražedného útočníka Umara Sharifa či kata tzv. Islámského státu Siddharthu Dhara, takto následovníka vražedného "Džihádi Johna" a jeho indoktrinace se podepsala i na útočnících z Paříže či Bruselu.

Po celý čas se však na shromážděních a demonstracích i ve veřejných vystoupeních, včetně například televize BBC, vyvaroval s právnickou obezřetností překročení oné hranice, kdy by jeho výroky mohly být posuzovány jako schvalování či nabádání k terorismu.

Problém s definováním extrémismu

Tedy až do vzniku tzv. Islámského státu v roce 2014. Tehdy Choudary jaksi zřejmě na opatrnost zapomněl a po konzultacích s Bakrim a spolupracovníky označil IS za legitimní a navíc nabádal mladé islamisty ke vstupu do řad jeho bojovníků.

Logo

Dokonce podepsal s nyní také odsouzeným spolupracovníkem Mohammedem Rahmanem přísahu věrnosti uskupení. To jej konečně usvědčilo. Kolik let za to ztráví za mřížemi, se dozví 6. září.

Choudary byl tedy umlčen, ale na internetu hlásá beztrestně propagandu terorismu dál. Na Twitteru prý má 32 tisíc následovníků a YouTube údajně stále odmítá policejní žádosti o vypnutí jeho štvavých videovýzev na pomoc IS.

Známý poslanec a předseda parlamentního výboru pro vnitro Keith Vaz nyní požaduje reformu protiteroristických zákonů, aby se nějaký následovník Choudaryho nemohl stejně šikovně vyhýbat spravedlnosti a mnoho občanů i politiků se táže, proč internetoví provozovatelé tzv. sociálních sítí, většinou američtí, jsou tak neochotni vypínat teroristickou propagandu, která ohrožuje životy nevinných civilistů.

Podle některých expertů za to může jednak tzv. politická korektnost, v podstatě tedy neochota nazvat zlo zlem a dobro dobrem a v případě Američanů i naivně chápaný princip svobody slova bez cenzury, tzv. První dodatek ústavy. Ony tzv. sociální sítě tedy budou mít po nynější debatě opravdu hodně co napravovat.

Britové prý však mají podobný problém s definováním extrémismu a hranice legitimní demokratické debaty i přes existenci protiindoktrinačního programu prevence terorismu. Až nyní se vláda konečně rozhoupala a novela zákona je připravována k projednání sněmovnou někdy v příštím parlamentním období, čemuž určitě napomohlo právě odsouzení Choudaryho. Tedy, doufejme.

autor: jj
Spustit audio