Soudcům chybí asistenti. I to je jeden z důvodů, proč se některá řízení protahují

Když chce soudce pomoct s případem, musí často počkat, až soudní asistent připraví podklady pro další dva jeho kolegy. V Česku je totiž na 3100 soudců jen něco málo přes 1000 asistentů a to je podle Soudcovské unie málo. Ministerstvo spravedlnosti proto ještě letos postupně obsadí 300 nových míst pomocných sil. Díky většímu počtu asistentů by se tak mohla zkrátit některá řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Soudní asistentka Zuzana Spáčilová se probírá spisem Obvodního soudu pro Prahu 4. „Připravuji na jednání věc jedné své soudkyni. Jedná se už o tříletý spor o vypořádání společného jmění manželů, takže tam už je hodně důkazů, které se musejí projít,“ popisuje asistentka.

Na tomto soudě problém s nedostatkem asistentů nemají. „V tomto okamžiku máme naplněný celý počet; pro každého ze soudců máme k dispozici polovinu asistenta, což současné náplni práce zcela odpovídá,“ potvrzuje místopředsedkyně soudu Andrea Lomozová.

Jenže takový stav není zdaleka všude. Na 3100 českých soudců je aktuálně 1014 asistentů. To podle Soudcovské unie nestačí - ideálně by měl mít každý soudce svého asistenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudcům chybí asistenti. I to je jeden z důvodů, proč se některá řízení protahují. Více zjišťoval redaktora Václav Štefan

„Asistentů je z našeho pohledu málo. Zatím stát nevytvořil takové finanční možnosti, aby předsedové soudů mohli přijmout každému soudci svého asistenta. V České republice na rozdíl od států s efektivním soudnictvím v západní Evropě tuto možnost naši soudci nemají,“ tvrdí prezidentka unie Daniela Zemanová.

Dostatečný počet asistentů by podle Soudcovské unie mohl zkrátit délku některých soudních řízení, například trestních a civilních. Ministerstvo spravedlnosti o problému ví.

„Ministr spravedlnosti proto především v rámci loňských jednání o rozpočtu vyjednal 300 nových míst pro nesoudcovský personál, tedy například asistenty. V tuto chvíli je 300 nových míst postupně obsazováno, většina z nich už na soudech pracuje,“ říká mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Zájemci se příliš nehrnou

Soudní asistent musí mít právnické vzdělání. Jeho nástupní plat je přitom 17 800 korun hrubého. To je méně, než nabízejí některé obchodní řetězce pokladním. Zájemci se na tuto pozici tak zrovna nehrnou, většinou se přihlásí absolventi.

Podle Soudcovské unie je ale největší problém v tom, že asistenti nemají jasnou budoucnost a mnohdy dělají pro ně podřadné administrativní práce.

„Bylo by potřeba přistoupit k té otázce koncepčně, dát asistentům pevnou perspektivu, za jakých podmínek se mohou stát soudci,“ říká Zemanová.

Pro příští rok ministerstvo vyjednalo navíc do rozpočtu 650 milionů korun. 230 milionů půjde právě na vyšší mzdy personálu na soudech, včetně asistentů. Těm se stejně jako dalším státním zaměstnancům zvedne od listopadu tarifní složka platu o 4 procenta. Více přidáno by mohli dostat také na odměnách.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme