Zasedání FIFA v Malajsii příští rok zřejmě nebude. Země odmítá udělit víza izraelské delegaci

Malajsie se zřejmě vzdá pořádání světového kongresu fotbalové asociace FIFA v příštím roce. A důvody, které k tomu má, hrozí rozpoutat mezinárodní skandál. Malajsijská vláda podle oficiálního prohlášení nemůže zajistit bezpečnost delegátům ze zemí, se kterými nemá diplomatické styky. Podle zákulisních informací ovšem ve skutečnosti nechce pustit do země zástupce Izraele. Kongres FIFA přitom platí za jednu z nejprestižnějších diplomatických akcí v současném světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gianni Infantino během svého proslovu před prvním kolem volby šéfa FIFA ve švýcarském Curychu

Gianni Infantino během svého proslovu před prvním kolem volby šéfa FIFA ve švýcarském Curychu | Zdroj: Reuters

První kongres FIFA se konal už v roce 1904 v Paříži, před válkou ho jednou přivítala i Praha a na tom - zatím posledním - se delegáti sešli letos v květnu v Mexico City.

Přehrát

00:00 / 00:00

Malajsie odmítá udělit víza izraelské delegaci pro zasedání FIFA. Celá kauza spěje k mezinárodnímu skandálu. Podrobněji redaktor David Jakš

Pokaždé je to velká sláva a pro hostitelskou zemi skvělá šance se zviditelnit. A získat i silnou pozici při zákulisních jednáních. Kuala Lumpur ale zřejmě příští rok nahradí jiný hostitel.

Malajsie srovnala benefity i rizika, která z akce plynou, a je připravena od pořadatelství ustoupit. Hrozí prý fiasko, že muslimská Malajsie neudělí vstupní víza izraelské delegaci. Přitom rasová a náboženská rovnost patří mezi základní principy Světové fotbalové asociace, zdůrazňuje i její prezident Giovanni Infantino.

„Pracujeme všichni tvrdě na tom, abychom v duchu zásad fair play a rovného přístupu vychovávali a přinášeli radost i mladým chlapcům a dívkám, kteří hrají fotbal všude na světě, na všech kontinentech,“ doplnil Infantino.

Některé asijské zpravodajské servery citují anonymní zaměstnance malajsijského fotbalového svazu. Ti prý už dostali příkaz přímo od malajsijské vlády. To, že by v zemi při konání kongresu vlála i izraelská vlajka, je prý pro některé ministry naprosto nepřijatelné. Přitom rozpočet i organizační harmonogram už země schválila. A přidělení akce před třemi lety prezentovala jako svůj politický i diplomatický úspěch.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme