V Česku přibývají nelegální skládky. Lidé posílají tipy přes mobilní aplikaci

V Česku přibývá nelegálních skládek. Ukazují to statistiky iniciativy ZmapujTo, která nepovolená smetiště monitoruje. Zatímco před dvěma lety jí lidé přes mobilní aplikaci nahlásili 800 černých skládek, vloni už jich bylo o tisíc víc. Velké skládky se sice obcím a majitelům lesů daří likvidovat, stojí to ale hodně úsilí a peněz. A stále roste počet menších skládek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černá skládka v České Lípě (městská část Stará Lípa)

Černá skládka v České Lípě (městská část Stará Lípa) | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Skládku v brněnských Soběšicích sice zakazuje cedule, přesto jsou kolem ní poházené pneumatiky. Právě s takovými nepovolenými smetišti bojují obce nejčastěji.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku přibývá nelegálních skládek. Ministerstvo životního prostředí proto chystá nový zákon o odpadech. Natáčela Barbora Kladivová

„Co se týká větších skládek, ty rozhodně ubývají. Možná uvědomělejším chováním lidí, ale také větším množství práce, která se věnuje kontrole, ať už jsou to pracovníci úřadů, nebo městská policie. A co ale týká menších hromádek, to je takový boj s větrnými mlýny,“ říká Radek Malý, vedoucí odboru správy majetku Městského úřadu Adamov.

To, že nepovolených skládek v Česku přibývá, ukazují i data inciativy ZmapujTo. Jen vloni jich přes mobilní aplikaci lidé nahlásili o tisíc víc než v roce 2014 - tedy 1800.

„Stáhnete si mobilní aplikaci. Když narazíte v přírodě nebo ve městě na nějaký problém, černou skládku, poškozenou lavičku, autobusovou zastávku, problém vyfotíte a odešlete a systém se už sám postará a přepošle ho obci, aby ho vyřešila,“ objasňuje fungování projektu jeho autor Miroslav Kubásek.

Jihomoravský a Středočeský kraj. A také Praha

Nejvíc takových skládek přibylo v Jihomoravském a Středočeském kraji a také v Praze. Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralové vyjížděli hasiči za posledních deset let ke skoro 12 tisícům požárů skládek.

„V tomto trendu výrazně dominují požáry na skládkách, které jsou nelegální. Pokud se podíváme například na loňský rok, tak tam bylo požárů 1140 na všech skládkách, na těch legálních jich bylo 449 a na těch nelegálních 691,“ upřesňuje Zaoralová.

Ministerstvo životního prostředí proto připravuje nový zákon o odpadech, který by měl změnit podmínky pro odstraňování černých skládek. „Principem nového nastavení je možnost obce odstranit odpady, pokud tak neučiní vlastník pozemku, na kterém se odpad nachází,“ přibližuje mluvčí resortu Jana Taušová.

Ministerstvo životního prostředí zároveň chystá na odstraňování černých skládek i dotační programy.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme