Kipchoge získal pro Keňu druhé maratonské zlato z olympijských her

Olympijský maraton vyhrál Eliud Kipchoge jako druhý Keňan v historii. Hlavní favorit závodu ovládl závěrečnou atletickou disciplínu her v Riu de Janeiro v čase 2:08:44 s velkým náskokem před Etiopanem Feyisou Lilesou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský maraton vyhrál Eliud Kipchoge jako druhý Keňan v historii

Olympijský maraton vyhrál Eliud Kipchoge jako druhý Keňan v historii | Zdroj: Reuters

Třetí doběhl Američan Galen Rupp, který před týdnem na dráze obhajoval stříbro z Londýna v běhu na 10.000 metrů, ale skončil pátý. V maratonu si spravil chuť ziskem bronzu i osobním rekordem 2:10:05.

Kipchoge v dubnu vyhrál Londýnský maraton výkonem 2:03:05, kterým vede letošní světové tabulky. V deštivém závodu v Riu si jednatřicetiletý Keňan doběhl pro zlato suverénním způsobem.

Zkompletoval tak medailovou sbírku z olympijských her, v níž má bronz z Atén a stříbro z Pekingu na pětikilometrové trati.

Na pětce získal před třinácti lety v Paříži i titul mistra světa, ale v posledních letech dominuje královské vytrvalecké trati. Od roku 2013 absolvoval osmý maraton a připsal si sedmé vítězství. Nevyhrál pouze před třemi roky v Berlíně, kdy nestačil na krajana Wilsona Kipsanga, který vytvořil světový rekord.

V Riu maratonci pochopitelně rekordní choutky neměli. První polovinu trati absolvovali za 65:55 minuty, druhou zvládl vítězný Kipchoge o více než tři minuty rychleji.

Dvojnásobný vítěz Londýna, který má triumfy i z dalších prestižních maratonů v Rotterdamu, Chicagu a Berlíně, zaútočil na 35. kilometru a Lelisa nedokázal na jeho zrychlení zareagovat. Rupp z vedoucí trojice odpadl krátce předtím.

Keňa získala zlato i v ženském maratonu, který vyhrála před týdnem Jemima Sumgongová. Celkem získali zástupci africké běžecké velmoci v Riu šest nejcennějších kovů.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Maraton: 1. Kipchoge (Keňa) 2:08:44, 2. Lilesa (Et.) 2:09:54, 3. Rupp (USA) 2:10:05, 4. Ghebreslassie (Erit.) 2:11:04, 5. Simbu (Tanz.) 2:11:15, 6. Ward (USA) 2:11:30, 7. Abraham (Švýc.) 2:11:42, 8. Mutai (Ug.) 2:11:49.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme