Před deseti lety uzavřel za VZP spornou smlouvu. Případ Antonína Pečenky je znovu u soudu

Soud znovu projednává případ Antonína Pečenky kvůli zneužití veřejných pravomocí. Někdejší nucený správce VZP podle obžaloby před deseti lety uzavřel nevýhodnou smlouvu s pražským protonovým centrem. Obvodní soud už jednou uznal Pečenku nevinným, ale Městský soud v Praze případ vrátil k novému projednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka (vpravo) před jednáním soudu

Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka (vpravo) před jednáním soudu | Foto: Iveta Záleská

Sporná smlouva, kterou Pečenka uzavřel jen pár dní před svým odchodem z VZP, měla protonovému centru zajistit 15 miliard korun během 15 let. Poté, co byl odvolán z funkce, ale VZP odmítla smlouvu uznat a za neplatnou ji později prohlásil i rozhodčí soud.

Podle státního zástupce Pavla Prygla, Pečenka mohl ale největší zdravotní pojišťovně v Česku způsobit velkou škodu. Řekl to už v loni při prvním projednání.

„Smlouva nebyla uzavřená, to znamená, VZP neuhradila žádnou částku. To je všeobecně známo, proto je to kvalifikováno jako trestný čin ve stádiu pokusu,“ poznamenal Prygl.

Nové hlavní líčení

Obvodní soud pro Prahu 3 ale Pečenku, který vinu opakovaně odmítl, v listopadu uznal nevinným. Tehdy to potvrdil předseda soudu Michal Princ.

„Soud dospěl k závěru, že nebyl prokázán úmysl obžalovaného opatřit svým jednáním společnosti PTCC, s.r.o. neoprávněný prospěch. Rozsudek, jak jsem předeslal, není pravomocný, protože se státní zástupce odvolal

Městský soud v Praze žádosti státního zástupce o nové projednání letos v dubnu vyhověl. „Ten namítal například to, že nebyly provedeny některé důkazy, které on sám navrhoval. Městský soud v Praze i ve svém odůvodnění rozhodnutí namítal to, že v rozsudku nebyl řádně popsán skutkový děj,“ vysvětluje mluvčí soudu Markéta Puci.

Obvodní soud pro Prahu 3 proto projednává případ Antonína Pečenky znovu v hlavním líčení, které začalo v pondělí dopoledne.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme