Děti i jejich rodiče si mohli v praxi vyzkoušet, jak vzniká kniha

20. srpen 2016

Jak se dělá kniha, si mohly vyzkoušet děti se svými rodiči v Západočeské galerii v Plzni. Tvořivé dílny se tam konají pravidelně u většiny výstav, stejně jako té u současné s názvem Listování. Zhruba 15 zájemců pracovalo několik hodin v inspirativním prostředí pod vedením zkušených lektorů.

„Cílem akce je seznámit návštěvníky s výstavou Listování, která je věnována moderní knižní kultuře. Uvidí zde krásné knihy a jejich přebaly, což by je mohlo inspirovat ve vlastní tvorbě,“ říká Marcela Štýbrová, kurátorka výstavy Listování v Plzni.


Západočeská galerie v Plzni má otevřeno od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Více informací najdete na www.zpc-galerie.cz.

Návštěvníci se naučili jednoduché způsoby, jak se kniha váže, jak se vyrábí dětské leporelo nebo knížka s pevnými deskami. Poté co si zájemci v galerii vytvořili knižní obálku, pokračovali pod vedením Petra Sichingera v Muzeu knihy a knihtisku. Tam si nejprve sestavili písmena do požadovaného textu, provázkem svázali jejich sazbu, aby písmena zůstala na svém místě. Potom se na váleček naneslo dostatečné množství barvy dle výběru a důkladně jí potřeli formu. Posledním krokem už byl jen tisk na tiskovém stroji.

Pro všechny zájemce připravili v galerii prostory pro tvůrčí vyrábění. Návštěvníci seděli na zemi na pohodlných polštářích a se zápalem pracovali na vlastních knihách.

Spektrum návštěvníků bylo pestré a stejně tak jejich náměty grafiky i textu. Například jedenáctiletá Nikola vyrobila knihu s názvem Eskymování, inspirovala se vlastním soutěžením v tomto odvětví. Dalšími zájemci, kteří chtěli přivonět k tiskařskému řemeslu, se stal pan Michal se svými syny Václavem a Honzou, Ti vytvořili knihu o včelách.

Tvořivé dílny si mohou zájemci vyzkoušet až do poloviny října, kdy výstava Listování končí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio