Praha nemusí firmě ČKD zaplatit za práci na tunelu Blanka, rozhodl arbitrážní soud

Hlavní město nemusí společnosti ČKD Praha DIZ zaplatit zhruba 1,7 miliardy korun, rozhodl v pondělí arbitrážní soud. Peníze firma požadovala za práce na tunelu Blanka, ke kterému dodávala technologie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka

Tunel Blanka | Foto: Satra a.s.

ČKD Praha DIZ po Praze vymáhala částku z důvodu údajného zvýšení nákladů kvůli průtahům týkajících se dokončení Blanky. Firma nyní musí naopak Praze zaplatit necelých 17 milionů jako náhradu nákladů řízení. Proti rozhodnutí rozhodčího soudu se nelze odvolat.

Informaci potvrdila Petra Ďurčíková, mediální konzultant advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři, která ve sporu zastupovala pražský magistrát.

„Jsem rád, že bylo rozhodnuto, že tuto částku nemusíme platit a byla zamítnuta. To ale neznamená, že nebudeme nadále řešit další požadavky dodavatelů v souvislosti s Blankou,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD. Neuvedl, o jaké další požadavky jde.

Strojírenská společnost ČKD Praha DIZ, která je jednou z firem holdingu ČKD Group miliardáře Petra Speychala, odstoupila od smlouvy kvůli nezaplaceným pohledávkám. Letos v lednu podala žalobu, v níž si nárokovala 779 milionů korun. Tuto částku firma postupně navýšila na 1,676 miliardy korun.

V posledních týdnech se ČKD Praha DIZ potýkala s insolvenčním řízením, které s ní zahájil pražský městský soud počátkem června. V polovině letošního května v sídle firmy zasahovala protikorupční policie, která prověřovala možné daňové podvody.

Šestikilometrový tunelový komplex vyšel Prahu na více než 43 miliard korun a zprovozněn byl loni v září. Každý den jím projede v průměru 60 tisíc aut. Od jeho otevření se zhoršila doprava v Dejvicích a v Břevnově a na příjezdu od Strakonic.

Kvůli Blance se už v minulosti odehrály dvě arbitrážní řízení, obě metropole prohrála. Se stavební společností Metrostav šlo o miliardové částky, s firmou IDS o stovky milionů. Důvodem ke sporu bylo v obou případech stejně jako u ČKD údajné zvýšení nákladů s ohledem na průtahy kolem dokončení tunelu.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme