Falešný islamista Konvička? Na akci budeme mít airsoftové zbraně, stálo v žádosti pro magistrát

Strana zelených podala trestní oznámení kvůli nedělní akci Iniciativy Martina Konvičky na Staroměstské náměstí. Předseda strany Matěj Stropnický o tom informoval na facebooku. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) je přesvědčená, že akce měla být zakázána. Věc považuje za selhání magistrátního úředníka a požaduje personální dúsledky. Jak přitom zjistil Radiožurnál, úřad dopředu věděl, že na náměstí se objeví imitace zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí | Zdroj: ČTK

Odpůrce islámu Konvička přijel v neděli na Staroměstské náměstí na velbloudu následován terénním vozem s muži s maskáčích a vlajkou takzvaného Islámského státu. Vykřikovali arabská hesla a simulovali střelbu. Mezi některými přihlížejícími, hlavně cizinci, to ale vyvolalo paniku a začali utíkat. Magistrátní úředník proto ve spolupráci s policií akci ukončil.

„Policie to původně vyšetřovala jako šíření poplašné zprávy, ale po poradě se státním zástupcem to překvalifikovala jako výtržnictví," kritizuje ve videu k incidentu Stropnický.

„Celou věc momentálně po konzultaci se státním zástupcem prověřujeme pro podezření z trestného činu výtržnictví proti neznámému pachateli,“ řekl Českému rozhlasu policejní mluvčí Tomáš Hulan.

„Prověřování jako takové spočívá například v tom, že se policisté potažmo kriminalisté 1. policejního odboru v pondělí v dopoledních hodinách vrátili zpět na místo události, tedy na Staroměstské náměstí, a snaží se vytěžit a zjistit další případné možné svědky celé události,“ dodal.

Primátorka chce vyvodit personální důsledky na magistrátě

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) měla být nedělní akce Iniciativy Martina Konvičky úřadem zakázána. „Je to naprosté selhání toho úředníka a já z toho budu chtít vyvodit personální důsledky," řekla ČTK.

Pražský magistrát dopoledne vydal prohlášení, že akci zakázat nemohl. Podle něj o plánu, že na Staroměstské náměstí přijedou herci převlečení za vojáky, úředníci sice věděli, neměli ale víc podrobností. Z oznámení podle nich nebylo patrné, že by mohlo vyvolat násilí nebo někoho ohrozit. V oznámení, které získal Radiožurnál, se přitom píše, že budou "použity expanzní zbraně (zvukový efekt), znehodnocené zbraně a imitace zbraní".

Podle primátorky ale zmínka o maketách zbraní v žádosti byla. „Ale to není podstatné, ta žádost neměla být povolena tak jako tak," dodala Krnáčová.

Konvička odmítá, že by odpůrci islámu na Staroměstském náměstí vyděsili turisty

Číst článek

Martin Konvička tvrdí, že vyděšené turisty při vystoupení neviděl. A zároveň prý ani nenašel nikde fotografie nebo videa s utíkajícími lidmi.

„Projíždím videa, hledám fotografie, je toho po internetu spousta, ale nevidím vyděšené turisty. Přitom tam byly stovky nebo tisíce lidí s fotoaparáty a kamerami,“ tvrdí Konvička.

Cílem akce bylo podle něho šokovat. Scénář i rekvizity imaginární invaze takzvaného Islámského státu do Česka byly podle něj předem domluveny jak s magistrátem, tak s policií.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme