Brexitem nic nekončí, je třeba posílit bezpečnost unie, shodli se Merkelová, Hollande a Renzi

Evropská unie není podle Mattea Renziho po referendu o brexitu v koncích. Italský premiér to řekl při setkání s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Státníci se sešli v Itálii u ostrůvku Ventotene, aby projednali budoucnost Evropy. Vyslovili se i pro posílení vnitřní i vnější bezpečnosti unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

francouzský prezident François Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Matteo Renzi

francouzský prezident François Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Matteo Renzi | Zdroj: Reuters

Státníci se shodli, že rozhodnutí Britů je třeba respektovat. Teď je podle Renziho potřeba se zaměřit na klíčové otázky, především v oblasti bezpečnosti a ekonomiky. Evropa prý musí podpořit hospodářský růst, podporovat kvalitní investice a bojovat proti nezaměstnanosti.

Renzi také na setkání řekl, že Evropská unie musí vyvinout ještě větší úsilí k tomu, aby bránila příchodu nových migrantů a pomáhala potřebným. Otázku imigrace i evropské bezpečnosti znovu zmínila také Angela Merkelová.

Ochrana hranic a pobřeží

„Tváří v tvář islámskému terorismu a ve světle občanské války v Sýrii cítíme, že je potřeba více úsilí pro vnitřní a vnější bezpečnost EU," zdůraznla kancléřka. Zesílena má být unijní spolupráce v oblasti obrany a výměny informací mezi tajnými službami.

Merkelová také upozornila, že obrana mořských hranic před imigranty sama o sobě nestačí a že dohoda o zastavení migračního toku s Tureckem je nadále nezbytná k úspěšnému boji proti pašerákům lidí.

I podle francouzského prezidenta Hollanda potřebuje Evropská unie po referendu o brexitu čerstvý impulz, a to především v oblasti bezpečnosti. Zdůraznil, že Evropa se musí na ochraně hranic podílet. Klíčová je přitom ochrana vnějších hranic i pobřeží. Spolupráce jednotlivých zemí by přitom měla být koordinovaná.

Hollande zmínil i ekonomické otázky. Je prý potřeba eliminovat všechny nejistoty, znásobit investice a například využívat nové technologie.

Poklona Altieru Spinellimu

Místo setkání státníků nebylo vybrané náhodou. Na italském ostrůvku Ventotene totiž v roce 1941 sepsal evropský myslitel a protifašistický aktivista Altiero Spinelli společně s dalšími kolegy Manifest z Ventotene, který volal po sjednocení Evropy. Jde tak o určitou symboliku, že právě tam státníci projednali situaci po té, co se Britové rozhodli Evropskou unii opustit.

Merkelová, Hollande a Renzi kromě jednání naplánovali také společnou návštěvu Spinelliho hrobu.

Všichni tři státníci položili květiny na hrob jednoho z otců zakladatelů EU, Itala Altiera Spinelliho | Foto: Reuters

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme