Video z restaurace po 'střelbě' Konvičkovců: vyděšení lidé při útěku padali a shazovali nábytek

Martin Konvička, protiislámský aktivista, odmítá kritiku nedělní akce, při které na pražské Staroměstské náměstí vjel společně s dalšími účastníky převlečený za bojovníky takzvaného Islámského státu. Žádných vyděšených turistů si prý nevšiml. Provozovatel jedné z tamních restaurací ale v pondělí na facebooku zveřejnil několikavteřinové video zachycující v panice prchající lidi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí | Zdroj: ČTK

„Do naší restaurace v jeden okamžik vběhl vyděšený dav turistů, poráželi stoly, snažili se někde schovat. Ukrytí a vystrašení hosté po našem uklidnění, že jde prý o recesi, kroutili hlavou,“ napsal už v neděli na facebooku Tomáš Ságl z baru Kotleta na Staroměstském náměstí.

Jako důkaz pak v pondělí zveřejnil video z průmyslové kamery. Lidé na něm vbíhají zvenčí do restaurace. Někteří utíkají i po lavicích, shazují židle nebo padají.

„Už jsme nás chtěli té hrůzy ze včerejška v mysli zbavit a více se tím nezabývat. Nejde to však, poněvadž mimo silný prožitek a ostudu neustále vnímáme urážky vůči našim kolegům a náhodným svědkům, prý si vše vymysleli a lžou,“ uvádí Tomáš Ságl u videa.

Konvička v neděli přijel na Staroměstské náměstí na velbloudu. Následoval ho terénní vůz s muži v maskáčích a vlajkou takzvaného Islámského státu. Vykřikovali Alláhu akbar, tedy Bůh je veliký v arabštině, a simulovali střelbu.

Policie akci prošetřuje kvůli možnému výtržnictví, Strana zelených podala trestní oznámení. Čin zkritizovali i někteří politici, včetně pražské primátorky Adriany Krnáčové.

Český rozhlas, Marie Horňáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme