Rakousko-turecké vztahy na bodu mrazu, Turecko odvolalo svého velvyslance

Turecká vláda odvolala ke konzultacím svého velvyslance v Rakousku. Nelíbí se jí postup rakouských úřadů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský kancléř Christian Kern

Rakouský kancléř Christian Kern | Foto: SPÖ Presse und Kommunikation, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Důvodem je podle šéfa turecké diplomacie Mevlüta Çavuşoglua zákaz demonstrace ve Vídni proti pokusu o vojenský převrat v Turecku.

Turkům se také nelíbí, že rakouské úřady povolily sobotní pochod na podporu separatistické turecké Strany kurdských pracujících. Podle tureckého ministra tak Vídeň měří dvojím metrem a podporuje teroristickou organizaci.

Podle turecké státní agentury Anadolu byl velvyslanec povolán zpět kvůli konzultaci o přehodnocení vztahů s Rakouskem. Kvůli nepovolené demonstraci si Çavuşoglu také předvolal rakouského velvyslance.

Rakousko patří k nejhlasitějším kritikům Turecka z celé Evropské unie. Rakouský kancléř Christian Kern minulý měsíc vyhrožoval, že zablokuje přístupové rozhovory Evropské unie s Tureckem. Turecko podle něj nesplňuje demokratické standarty.

Poměry v Turecku kritizovali kromě Kerna také rakouští ministři zahraničí a obrany. Nelíbí se jim čistky, které po nepodařeném atentátu probíhají v turecké armádě, úřadech, justici a školství.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme