Turecko zaútočilo na pozice Islámského státu i kurdských jednotek v Sýrii

Turecká armáda ostřeluje kurdské jednotky i skupinu Islámský stát na severu Sýrie. Dělostřelectvo míří z tureckého území na syrské pohraniční město Džarábulus. Po sobotním útoku na svatbě v Gaziantepu, při kterém zemřelo přes padesát lidí, slíbila Ankara vytlačit džihádisty od svých hranic. Cílem současné operace je podle tureckých úřadů otevřít koridor pro umírněné syrské povstalce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecké tanky nedalo hraničního přechodu Mursitpinar na jihovýchodě země (archivní snímek)

Turecké tanky nedalo hraničního přechodu Mursitpinar na jihovýchodě země (archivní snímek) | Zdroj: Reuters

"Místní rada města Džarábulus vyzývá Svobodnou syrskou armádu, aby oblast osvobodila a aby pomohla zdejším lidem zbavit se organizace Islámský stát," čte údajný člen městské rady výzvu na videu, které se objevilo na sociálních sítích.

Turecko umožnilo přesun stovek bojovníků Syrské svobodné armády přes své území. Syrští povstalci se v posledních dnech připravují v tureckém Gaziantepu na ofenzivu proti Džarábulusu.

Turecká armáda zasáhla také pozice syrských Kurdů severně od města Manbidž. Kurdské a arabské jednotky v něm nedávno porazili ozbrojence Islámského státu.

Pozice kurdských milic YPG u města Manbídž turecká armáda podle jednoho z jejích velitelů zasáhla dvacetkrát. Turecko YPG považuje za syrskou odnož Kurdské strany pracujících (PKK), která je podle Ankary teroristickou organizací.

Podle tureckého důstojníka, kterého citovala agentura Reuters, chce turecká armáda bombardováním vytvořit koridor pro umírněnou syrskou opozici, aby ona sama zahájila vlastní pozemní operaci v této oblasti.

Jak uvedla britská BBC, v nedalekém tureckém Gaziantepu by v této době mělo být asi 1500 bojovníků umírněné syrské opozice, kteří by se tam mohli připravovat na útok.

Právě v tomto městě o víkendu zabíjel sebevražedný atentátník, který usmrtil 54 lidí. Podle zpravodaje BBC je možné, že právě přípravy na ofenzivu mohly atentát vyvolat či uspíšit.

Štěpán Macháček, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme