Pochopením ruské fotbalové kultury může Vrba něčeho dosáhnout, míní ruský sportovní novinář

Už příští týden začne pro českou reprezentaci kvalifikace na fotbalové mistrovství světa v Rusku. A zároveň taky nová etapa, protože týmu se ujímá nový kouč Karel Jarolím. Ten bývalý - Pavel Vrba už v Rusku je. Coby trenér dagestánského týmu Anži Machačkala má za sebou první čtyři kola ruské nejvyšší soutěže. A poté, co neuspěl s českým týmem na červnovém Euru, mu začátek nového angažmá vychází.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvě výhry v řadě a šesté místo, to je skoro až raketový start pro dagestánský klub, který po období velkého hýření chce dál zůstat mezi ruskou elitou i ve skromnějších podmínkách.

Pavel Vrba s týmem trénuje v Moskvě a do Machačkaly kvůli bezpečnostní situaci létá jenom na zápasy. V těch ještě před domácím publikem Vrbovo mužstvo neinkasovalo a kromě vítězství nad Arsenalem Tula remizovalo s mistrovským CSKA Moskva.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Když bude klidný postupný a dokáže pochopit ruské fotbalové kultury, tak může něčeho dosáhnout,“ míní o Pavlu Vrbovi ruský sportovní novinář Ivan Židkov

K tomu jedna venkovní výhra v Kazani a Vrba po propadáku na Euru jako by ožil u své práce v každodenním klubovém režimu, který mu tolik scházel. A tlak je na něj teď taky mnohem menší.

„Anži není takhle sledované lidmi z ostatních částí Ruska, jak z toho Dagestánu, takže v podstatě nikoho moc nezajímá. Je to místo, kde se platí dobré peníze. Už se to nedá srovnat s dobou, kdy tam pracoval Guus Hiddink, to jsou úplně jiné poměry, ale stejně se tam dá něco vydělat,“ Ivan Židkov, znalec českého prostředí i jazyka, ale jinak ruský sportovní novinář a šéfredaktor tamních novin i webu Sportsdaily.

„Když bude klidný postupný a dokáže pochopit ruské fotbalové kultury, tak může něčeho dosáhnout. Nesmí se ale moc hádat s vedením, jinak to prostě nebude mít cenu, i jeho znalosti a zkušenosti ve fotbale nebudou znamenat nic,“ myslí si.

Neodporovat majiteli, to je tedy kromě solidních výsledků recept, jak může Vrba v Rusku prorazit i v klubu s omezenými možnostmi. Příklady existují, dobré jméno si tímhle stylem udělal Belgičan Franky Vercauteren, který předloni převzal tým ze Samary.

„Vercauteren šel do chudého klubu, do Samary, kde nebyly peníze a sestoupili do druhé ligy. A on dokázal s místními hráči postoupit do Premier Ligy a pak tam ještě dokázali zůstat, přestože nekupovali hráče ze zahraničí a neměli peníze. Také si moc nestěžoval, s nikým se nehádal, jenom trénoval a soustředil se na svoji práci. On dokázal to mužstvo vybudovat a teď podepsal zase smlouvu, přestože chtěl zpátky do Evropy, tak proč by Pavel vrba nemohl být to samé.“

Podmiňovací způsob je zatím na místě, po čtyřech zápasech je na velká hodnocení brzy, ale začátek ruského dobrodružství se Pavlu Vrbovi povedl. V neděli ho ovšem čeká těžké pokračování, do Dagestánu přiletí Spartak Moskva.

Jan Kaliba, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme