Daňovou kriminalitu budou vyšetřovat celníci, navrhuje Babiš. Chovanec chce zřídit finanční policii

Ministerstvo financí chce, aby celníci mohli vyšetřovat daňové trestné činy. V současné době k tomu má oprávnění jen policie. Vyplývá to z koncepce rozvoje Celní správy v oblasti trestního řízení, kterou chce dát resort do několika týdnů k posouzení vládě. Podobný plán má ale i ministerstvo vnitra, které hodlá od příštího roku zřídit finanční policii. Měla by se také zaměřit hlavně na daňovou kriminalitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celníci v Královéhradeckém kraji pomocí mobilního rentgenu kontrolují nákladní vozidla

Celníci v Královéhradeckém kraji pomocí mobilního rentgenu kontrolují nákladní vozidla | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Celníci nyní musí v určité fázi předat vyšetřování daňových trestných činů policii. Tento postup je ale podle ministerstva financí neefektivní, protože policisté se pak musí seznamovat s případem od úplného začátku.

Větší pravomoci by měli celníci podle resortu mít nejdřív od roku 2019. Případné kompetenční spory by pak řešili státní zástupci.

„Vždy bude rozhodovat státní zástupce, který dozoruje provádění úkonů v trestním řízení. Rozhodl by o tom, komu danou kauzu přidělí," upřesňuje náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD přitom na začátku srpna oznámil, že od ledna vznikne finanční policie, která by se měla zaměřit právě na daňovou kriminalitu.

K jejímu vzniku má ale ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO výhrady. Případný vznik finanční policie podle Babiše navíc nebrání tomu, aby policisté a celníci při vyšetřování daňové kriminality spolupracovali.

Šlachta zamířil k celníkům

Řady pracovníků Celní správy v Pardubicích rozšířil od pondělí bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který teď zastává funkci zástupce celního úřadu pro celý kraj.

Prvního září ale Šlachta v Pardubicích skončí a nastoupí na post pověřeného zástupce generálního ředitele Celní správy pro oblast pátrání. Podle celníků v této funkci setrvá Šlachta do doby vyhlášení výběrového právě na místo náměstka pro pátrání.

Robert Šlachta | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme