Kontrola domů v Neštěmicích, kde bydlí lidé na sociálních dávkách, ukázala beznaděj a bezmoc

23. srpen 2016

Skoro devět měsíců bez vody jsou nájemníci domu „U Boma“ ve Veslařské ulici v Ústí nad Labem. V domě v ulici 1. Máje nemá část lidí plyn nebo elektřinu a odpadky jsou na chodbách. Na ubytovně Freedom má například rodina se čtyřmi dětmi spoře zařízenou místnost, ve které nesvítí světlo. Nemají ani topení a kuchyňskou linku. To vše viděli strážníci a pracovnice úseku sociálních věcí neštěmické radnice při kontrole.

Martina Sakajová žije s přítelem a třemi dětmi v jedné místnosti ve Veslařské ulici. Měsíčně za ni dá 4 500. Žijí ze sociálních dávek, doplatek na bydlení neberou. Voda už tam podle ostatních nájemníků nefunguje skoro devět měsíců.

„Jsme tu dva měsíce a hledáme jiné bydlení, tady se nedá žít s malými dětmi,“ popisuje další obyvatelka Božena Vlková začarovaný kruh, ve kterém nájemníci závislí na sociálních dávkách jsou.

V patové situaci je podle neštěmické starostky Yvety Tomkové z hnutí Vaše Ústí i radnice. „Dáme podněty na orgán sociálně-právní ochrany dětí, na hygienu, na hasiče, na živnostenský a stavební úřad…“ vypočítává Tomková.

Čtěte také

Nájemníci obou kontrolovaných domů a ubytovny jsou z různých měst ‒ například z Terezína, Varnsdorfu nebo i z Košic. To se nelíbí starostce Tomkové: „Je tady spousta občanů jiných měst, což nás zaráží, protože ze zákona se má každá obec o svého občana postarat.“

Kontrola domu v ulici 1. Máje

Nájemníci se také často střídají. Vedoucí úseku sociálních věcí neštěmické radnice Taťána Bartová aktuální situaci shrnula.

„Je horší každým rokem. My jako sociální pracovníci s tím nemůžeme dělat v podstatě nic. Můžeme spolupracovat s těmi rodinami na hledání jiného bydlení, ale to je marné, protože přes kauci nedosáhnou na jiné bydlení a na obecní byty nesplňují podmínky,“ konstatuje Bartová.

Na kontrole byli i dva terénní pracovníci úřadu práce ‒ co přesně ale kontrolovali, to neřekli a mluvčí úřadu Kateřina Beránková na otázky zatím neodpověděla.

autor: hau
Spustit audio