Železnice mezi Slavonicemi a Fratres začne sloužit zřejmě v květnu 2006

8. duben 2005

Na železniční trati mezi Kostelcem u Jihlavy, jihočeskými Slavonicemi a rakouskou obcí Fratres by měly začít jezdit vlaky v květnu příštího roku. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva dopravy Marcela Švejnohová. Reagovala tak na informace některých médií, že Rakousko obnovení regionální trati nepodporuje.

Podle Švejnohové zájem regionů a ministerstev o obnovu trati trvá a přípravné práce pokračují. Podle ministerstva dopravy nadále platí společná deklarace z října loňského roku, ve které se zástupci Kraje Vysočina, Jihočeského kraje a země Dolní Rakousko k obnovení této regionální trati zavázaly, uvedla mluvčí. Švejnohová však připustila, že zástupci Rakouských spolkových drah (ÖBB) začátkem března prohlásili, že pro ně trať nemá prioritu. "Nebude-li zájem o provozování této tratě ze strany ÖBB, popřípadě i Českých drah, bude možnost využívat obnovenou trať nabídnuta jiným železničním dopravcům, jak už se stalo i v jiných případech," uvedla.

Obnova přeshraniční železniční trati, která zanikla po 2. světové válce, má regionům vrátit atraktivitu. Měla by sloužit turistům i cykloturistům, podél trasy by podnikatelé měli budovat potřebné zázemí - půjčovny kol nebo hotely. Na české straně projekt obnovy tratě počítá se zprovozněním 600 metrů trati Slavonice - státní hranice a s rekonstrukcí 53 km trati Slavonice - Kostelec u Jihlavy. V Rakousku je zapotřebí znovu vybudovat osmikilometrovou trať až do města Fratres. Spolu s přestavbou železničních stanic by měla Česká republika vložit do obnovy železniční trati asi 60 milionů korun a Rakousko zhruba 400 milionů korun. Ministerstvo dopravy ale očekává, že polovinu nákladů pokryje příspěvek z fondů Evropské unie.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio