Nové mezikontinentální internetové kabely na dně oceánů

23. srpen 2016

I v době bezdrátové komunikace zůstávají důležitou součástí internetu páteřní mezikontinentální kabelové spoje, vedené pod hladinou oceánů. Kabely budou přitom z velké části patřit obřím internetovým korporacím, tedy nikoliv zcela tradičním telekomunikačním providerům.

FASTER - pacifický kabel Googlu

30. června 2016 byl aktivován první zmíněný kabel, vedený pod hladinou Tichého oceánu. Jde o optický kabel s názvem FASTER, který je schopen přenášet data rekordní rychlostí až 60 terabitů za sekundu a který je provozován firmou Google (jeden terabit označuje milion milionů čili jednu na dvanáctou bitů). Jde o v současné době nejrychlejší podmořský kabel. Sama firma Google má pro sebe a své klienty vyhrazenu jednu šestinu této přenosové rychlosti, tedy 10 terabitů za sekundu.

Dalšími provozovateli a hlavními uživateli kabelu FASTER jsou firmy Global Transit, China Telecom Global, Singtel, China Mobile International a KDDI. Hlavním aktérem stavby, která byla zahájena v roce 2014 a celkem si vyžádala 300 milionů dolarů, byla japonská společnost NEC Corporation.

FASTER začíná na západním pobřeží USA, ve státě Oregon, a končí po 9 tisících kilometrů na japonském pobřeží, kde připojuje prefektury Mie a Chiba. Jak v Oregonu, tak i na japonském pobřeží se ovšem optické internetové linky dále větví a vedou do dalších oblastí a měst.

Na americké straně jde např. o oblasti měst Los Angeles, San Francisco, Portland a Seattle, na asijské straně o odbočku na Tchaj-wan, s rychlostí 20 terabitů za sekundu. Hlavním důvodem realizace kabelu FASTER bylo ulehčit stávajícím přetíženým datovým spojům mnoha internetových providerů v USA i v Asii. Celkový objem datové výměny mezi oběma kontinenty se má navíc díky kabelu FASTER rychle zvětšit o více než 50 %.

Kabel FASTER ovšem není jediným podmořským kabelem, který firma Google provozuje. Firma investovala i do dalších dvou kabelů, které spojují pod mořem USA s Japonskem a USA s Jižní Amerikou. U všech podmořských kabelů má ovšem jejich provozovatel mj. problémy s tím, že je okusují žraloci, což bylo nutno řešit jejich silnější povrchovou ochranou, vyrobenou z kevlaru.

MAREA - transatlantický kabel firem Microsoft a Facebook

Ještě rychlejší kabelová datová trasa s názvem MAREA bude položena na trase dlouhé 6400 kilometrů mezi americkým státem Virginie (konkrétně městem Virginia Beach) a španělským Bilbaem. Dokončena bude v říjnu roku 2017. Na její výstavbě se podílejí firmy Microsoft, Facebook a španělská telekomunikační společnost Telefonica.

Později se bude o provoz na této trase přímo starat dceřinná společnost Telefonicy pro správu infrastruktury - Telxius. Jeho celková přenosová rychlost bude činit 160 terabitů za sekundu. Cena kabelu MAREA je odhadována na částku kolem 200 milionů dolarů.

Zdroje: Futurism 1, Futurism 2, ScienceAlert, Telegraph, The Verge, Engadget 1, Engadget 2, Wired

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.