Zemětřesení v Itálii. Českých turistů se otřesy podle prvních informací nedotkly

Střední Itálii zasáhlo v časných ranních hodinách silné zemětřesení o síle 6,2 stupně. Vážně poničilo město Amatrice a další v dané oblasti. Italská média hlásí více než sedm desítek mrtvých. České ministerstvo zahraničí zatím nemá zprávy o žádných Češích, kterých by se zemětřesení dotklo. Další informace zjišťuje od italských úřadů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Itálii zasáhlo zemětřesení. Epicentrum leželo jihovýchodně od města Perugia, jedním ze zasažených měst je také Amatrice

Itálii zasáhlo zemětřesení. Epicentrum leželo jihovýchodně od města Perugia, jedním ze zasažených měst je také Amatrice | Zdroj: Reuters

„Situace není úplně přehledná. Nedá se také úplně odhadovat, kolik je tam v tuto chvíli Čechů. Vzhledem ale k tomu, že jde o hornatou oblast, kam Češi přece jenom zas tak často nejezdí, tak nepředpokládáme, že by jich tam bylo mnoho,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

„Zatím se nikdo aktivně neozval, že by mu chyběl nějaký přítel nebo příbuzný," uvedla Lagronová. „Náš úřad v Římě bude kontaktovat národní civilní úřad, který by měl mít první souhrnné informace," doplnila.

Poukázala také na to, že otřesy postihly málo obydlenou horskou oblast, takže obětí zřejmě nebude tolik jako v roce 2009, kdy zemětřesení ve středoitalské oblasti kolem města Aquila zabilo několik stovek lidí.

Ministerstvo podle ní rozeslalo textovou zprávu s informacemi o zemětřesení a číslem konzulární pohotovosti lidem zaregistrovaným pro Itálii v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD, kterých je nyní asi 14. Pohotovostní číslo zveřejnilo ministerstvo také na svém webu a sociálních sítích.

V zasažené oblasti mohou být podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří desítky Čechů. „Podle našich informací tam někteří Češi budou. V jakém stavu jsou, nejsme v tuto chvíli schopni říct,“ sdělil Papež.

„Víme o desítkách lidí, ne o stovkách. Češi tam jezdí organizovaně, ale především na podzim a na jaře. V letních měsících tam jezdí na vlastní pěst,“ dodal.

ONLINE: Itálii zasáhlo zemětřesení. Zničilo řadu domů, přes 70 lidí zahynulo

Číst článek

Itálie je dlouhodobě mezi českými turisty oblíbená. V pomyslném žebříčku je na třetím až čtvrtém místě. Každý rok do Itálie jezdí 500 až 600 tisíc Čechů. Nejčastěji navštěvují Benátky a Řím.

Pokud jde o dovolenou u moře, vede oblast Bibione. Od zasaženého města Amatrice je to přibližně 330 kilometrů, Benátky nebo další letovisko Caorle jsou téměř stejně daleko. Jen 160 kilometrů od Amatrice je další turistický cíl, a to San Marino. Do Milána je to 450 kilometrů.

Seismolog: V této oblasti Itálie dochází k takto silným zemětřesením zhruba jednou za 10 let

Číst článek

Itálie leží v seizmicky aktivní oblasti, kde se potkávají euroasijská a africká deska. Stejnou oblast zasáhlo podobně silné zemětřesení v roce 2009, otřesy o síle 6,3 stupně postihly oblast kolem města Aquila.

Zahynulo tehdy více než 300 lidí. Aquila přitom leží asi jen šedesát nebo sedmdesát kilometrů jižně od epicentra posledních otřesů. Před čtyřmi lety zase série zemětřesení o síle až 6,1 zasáhla oblast Elimia-Romagna, tehdy zemřelo více než 20 lidí.

Itálii zasáhlo zemětřesení. Epicentrum leželo jihovýchodně od města Perugia, jedním ze zasažených měst je také Amatrice | Foto: Reuters

ČTK, Martin Karlík, Anna Jadrná, Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme