Boj proti rakovině před fotbalovým stadionem. Za příspěvek Joe daruje památeční fotku z místa

Je to jen továrna na peníze a sport jde stranou, tenhle povzdych zaznívá v moderní éře od mnoha fanoušků a neplatí to jen pro olympijské hry. Velmi snadné je teď trefovat se takhle třeba do fotbalové Premier League, od letošní sezony dotované nevídaně pohádkovou smlouvou o televizních právech. Ale lidi v Anglii do hlediště stále chodí a peníze díky tomuhle fotbalovému byznysu proudí nejenom do kapes hráčů, trenérů či agentů, ale i na boj proti rakovině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joe vybírá peníze pro nadaci Bobbyho Moorea stylově před anglickými fotbalovými stadiony

Joe vybírá peníze pro nadaci Bobbyho Moorea stylově před anglickými fotbalovými stadiony | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Jste fanoušek Arsenálu? „Ne,“ říká s úsměvem Joe, přestože je oblečený do červeného fotbalového dresu a postává před stadionem Emirates kousek od fanshopu Arsenalu. Tomuhle klubu ale nefandí, vlastně ani fotbal nemá ze všech sportů nejradši. Je z Twickenhamu, městečka na jihozápad od Londýna, kde u lidí vede ragby.

Ale právě při zápasech Arsenalu nebo jiných předních fotbalových týmů se nejlíp daří jeho ušlechtilé činnosti. Vybírá totiž peníze na boj proti rakovině tlustého střeva pro nadaci Bobbyho Moorea, slavného anglického fotbalisty, kterého právě tahle nemoc v 51 letech porazila. Charitu založila asi před dvaceti lety jeho žena Stephanie Mooreová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fandí ragby, ale před fotbalovými stadiony vybírá Joe peníze na boj proti rakovině tlustého střeva pro nadaci Bobbyho Moorea

„Byl kapitánem jediného mužstva, které kdy dokázalo pro Anglii vybojovat titul mistrů světa. Hrál za West Ham a Fulham, ale tím, co dokázal s národním týmem, se zapsal do srdcí mnoha Angličanů bez rozdílu. My jsme fotbalová rodina, fotbalový národ a on byl jediným kapitánem anglických mistrů světa. To pro nás hodně znamená,“ vypráví Joe.

Dodává, že i právě díky tomuto příběhu na tuhle charitu fanoušci slyší a přispívají na boj s rakovinou i její výzkum, ať se postaví před kterýkoli stadion. Joe se ale nespoléhá jenom na sílu odkazu bývalého anglického kapitána. Dobrodince z řad fotbalových fanoušků motivuje i sám.

Když mu do jeho modrého kyblíku s nápisem ,Poražme rakovinu střeva dříveʻ přihodíte ze své kapsy bankovku nebo aspoň nějaký drobák, zabere vás a stadion v pozadí fotoaparátem, který se mu houpe na krku, a za chvíli už si odnášíte ještě teplou fotografii, která z aparátu okamžitě vyjíždí.

„Chci lidem za jejich dar taky věnovat něco hmatatelného a fotka z místa mi přišla jako dobrý nápad. Celý tenhle koncept jsem si vymyslel sám. Pokud vím, tak pro naši nadaci podobným způsobem nikdo další peníze nevybírá. Ale lidí jako já je samozřejmě víc, jenom to dělají po svém,“ říká Joe, starší chlapík, který peníze pro nadaci, které nese jméno fotbalové legendy, získává prostředky stylově před anglickými fotbalovými stadiony.

Jan Kaliba, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme