Před deseti lety se v Praze přepisovaly učebnice – Pluto přestalo být planetou

24. srpen 2016

Pluto před deseti lety vypadlo ze seznamu planet. Astronomové o tom rozhodli na kongresu v Praze, kde 24. srpna 2006 odhlasovali novou definici planety. Tu už Pluto nově nesplňovalo a i když se toto vesmírné těleso s ledovým povrchem pohybuje zhruba pět miliard kilometrů daleko od Země, spousta astronomů i běžných lidí ztrátu jedné planety těžce nesla.

Problém s do té doby nejmenší planetou sluneční soustavy vznikl ve chvíli, kdy astronomové objevili nová tělesa. „To hrozilo tím, že tělesa různé velikosti a dráhy by se všechna označovala jako planety, a to astronomy znervózňovalo,“ říká ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Po bouřlivých diskusích nakonec účastníci kongresu odhlasovali novou definice planety, se kterou tehdy posluchače rozhlasu seznámil Pavel Suchan z Astronomického ústavu. „Planeta je těleso, které obíhá kolem Slunce. Je to těleso, které se utvořilo do přibližně kulového tvaru a je dominantním tělesem ve své dráze.“

Pluto všechna kritéria nesplňovalo, a tak spadlo do nově zavedené kategorie trpasličích planet. O rozhodnutí vysílali před deseti lety z Prahy i zahraniční zpravodajové. „To rozhodnutí bylo, myslím, rozumné, protože Pluto se skutečně vymyká,“ komentuje to Jan Kolář.

Podrobnější informace se astronomové o Plutu dozvěděli teprve před rokem, kdy se kolem něho prohnala sonda New Horizons. Sonda doletěla k Plutu po deseti letech. Odstartovala, když bylo ještě planetou.

autoři: jas , jpr
Spustit audio