U veltruského zámku stojí nové zahradnictví. Jan Hřebejk tu natáčí filmovou trilogii

U zámku Veltrusy vyrostlo nové zahradnictví, v popředí s funkcionalistickou budovou z dob první republiky. Nejedná se ale o cennou architektonickou stavbu. Jsou to pouhé exteriéry, které tu postavil štáb scénáristy Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka. Společně natáčejí filmovou trilogii Zahradnictví.

Průvodcem filmovými kulisami byl reportérovi jeden z nejmladších členů štábu, Samuel Budiman. Sedmiletý chlapec si zahraje v prvním díle Zahradnictví nazvaném Rodinný přítel. V něm se objeví třeba také jeho herecký kolega Ondřej Sokol. Než ale Samuel stačil ukázat další místa natáčení, musel se vrátit do kostymérny.


Filmaři mají za sebou polovinu natáčecích dní. Skončit by měli v prosinci. Trilogie Zahradnictví se pak dostane do kin v příštím roce.

Režisér Jan Hřebejk přibližuje, jakou úlohu hraje v příběhu zahradnictví: „Jsou to tři filmy, každý má svůj název – Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník – ale celé té trilogii říkáme Zahradnictví, protože takovým svorníkem filmů je právě jaroměřské zahradnictví, které jsme si postavili tady ve Veltrusech. V samotném zahradnictví se toho tolik neodehrává, ale rodina se tam vždycky sjede v nějakou chvíli toho příběhu a pak se zase rozejdou do svých domácností.“

Rozsah pozemků a skleníky jsou těm původním z Jaroměře velmi podobné. Přistavěná budova je ale odlišná, jak říká autor námětu Petr Jarchovský. „Dům vypadá, jako kdyby ten muž byl o třídu bohatší a úspěšnější, ale je to úžasné v tom, že vychází z dobové architektury.“

autoři: jpr , Ondřej Bambas
Spustit audio